2. jul 2024 11:49

Živković: Rezolucija o Jasenovcu važna jer se o tome progovorilo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Živković: Rezolucija o Jasenovcu važna jer se o tome progovorilo

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Književni kritičar i zamenik ministra kulture u prvoj vladi Mila Đukanovića Zoran Živković izjavio je danas da je Rezolucija o Jasenovcu, koja je u petak usvojena u crnogorskom parlamentu, važna i značajna zato što se o tome progovorilo.

Živković je za Tanjug rekao da bez obzira na dnevno politički sadržaj rezolucije, ona ima i simbolički i istorijski značaj i donosi suočavanje sa prošlošću, ali i sa sadašnošću.

"U Crnoj Gori postoji razlog za to, a to je činjenica da su u Jasenovcu ubijani i crnogorski četnici i crnogorski komunisti, i zato je naglašen Jasenovac a ne neka druga stratišta. To je pobudilo tu temu, ponovo se to vratilo u razgovore. Srbija će ubrzo dobiti film Lordana Zafranovića koji mogao da bude možda i značajniji od rezolucija zato što umetničko delo duže traje i ima veći uticaj", ocenio je on.

Živković je napomenuo da je važno sećati se Jasenovca kako bi nakon svega toga mogle da razgovaraju i ove, ali i buduće generacije koje će to gledati iz svog ugla neopterećeni prošlošću svojih predaka.

Komentarišući to što je usvajanje rezolucije o Jasenovcu uzburkalo političku javnost u regionu, zbog čega je, kako prenose mediji, predsednik Evropskog saveta odložio posetu Crnoj Gori, Živković je rekao da je Crna Gora na tzv. evropskom putu u vreme kada su se u EU, posle izlaska Velike Britanije, stvorili uslovi da bez velikog opterećenja primi jednu malu zemlju i time na jedan simboličan način afirmiše budućnost EU.

"Zbog tog osećaja da je to gotova stvar, su se u Crnoj Gori odlučili da urade nešto što je važno za unutrašnji politički mir. To je na neki način bio i zahtev onih izbora 30. avgusta 2020. godine kada je stvorena nova politička konfiguracija u Crnog Gori koja je raskinula sa antisrpskim narativom", naveo je on.

Živković je istakao da u ovoj rezolucija postoji želja da se oseti ta nova duhovna, politička, istorijska situacija, i dodao da smatra da će, bez obzira na demonstraciju političkog nezadovoljstva povodom usvajanja rezolucije o Jasenovcu, stvari biti brzo zaboravljene i da će ulazak Crne Gore u EU biti gotova i izvesna stvar.