3. jul 2024 13:56

Đukić Dejanović: Deklaracija putokaz ka produbljivanju odnosa Srba s obe strane Drine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: Deklaracija putokaz ka produbljivanju odnosa Srba s obe strane Drine

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BANJALUKA - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović sastala se danas u Banjaluci sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić sa kojom je razgovarala o nastavku saradnje u oblasti obrazovanja i naglasila da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda putokaz ka produbljivanju međusobnih odnosa i negovanju zajedništva Srba s obe strane Drine.

Đukić Dejanović je nakon sastanka podsetila da je pre manje od mesec sa svojom koleginicom iz Republike Srpske i načelno dogovorila produbljivanje saradnje, u kako je rekla, po njenom mišljenju najznačajnijoj oblasti za budućnost Srpske i Srbije - obrazovanju.

"Danas su naši saradnici izneli konkretne predloge da 15. septembar bude prvi dan kada će se razmenjivati posete nastavnika i učenika tokom kojih će oni osetiti ono pravo gostoprimstvo koje se oseća kad najbliži rođaci dolaze u posetu jedan kod drugog", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je Srbiji i Srpskoj potrebno da unaprede saradnju, i dodala da je najmlađim u školama s obe strane Drine potreban jedan poseban način kreativnog razmišljanja.

"Pored toga smo razgovarali o nacionalnoj čitanci, uz komentar da ko dobro zna sopstvenu tradiciju, kulturu, jezik, umetnost, može poštovati i sve druge nacije i biti model drugima", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je dodala da će nacionalna čitanka biti dostupna kao jedno međupredmetno sredstvo za obrazovanje mladih.

"Razgovarali smo i o zajedničkim testovima na kojima tek treba da radimo i koji treba da služe za evaluaciju i unapređenje obrazovanja i vaspitanja naše dece", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić je rekla da se aktivnosti sa današnjeg sastanka nadovezuju na sporazum o specijalnim paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske kao i na sve potpisane memoranduma i protokole koji su potpisani od tada.

"Sada nam predstoji intenziviranje saradnje i rad na određenim aktivnostima i projektima, što smo i na ovome sastanku utvrdili. To će biti saradnja između institucija, a u skladu sa tim radiće se na saradnji između rukovodstva škola Republike Srbije i Republike Srpske, zatim nastavnika i stručnih saradnika i na onome što je najvažnije - na saradnji učenika", rekla je Stojičić.

Ona je dodala da je na sastanku bilo reči o planu da se učenici iz Srbije i Republike Srpske međusobno posećuju.

"Razgovarali smo i o zajedničkom testiranju učenika Republike Srpske i Srbije za određene predmete i o izučavanju nacionalnih predmeta što nam je na neki način bio prioritet i u prethodnom periodu", rekla je Stojičić.

Stojičić je dodala da je Narodna skupština Republike Srpske juče usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i ocenila da će ona dodatno unaprediti saradnju Srbije i Republike Srpske, kao i jačanju identiteta srpskog naroda s obe strane Drine.