3. jul 2024 16:35

Mađar: Politika proširenja EU među prioritetima Mađarske, pozitivni napori Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađar: Politika proširenja EU među prioritetima Mađarske, pozitivni napori Srbije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Mađarske u Srbiji Jozef Zoltan Mađar rekao je da će tokom predsedavanja Mađarske Savetom EU politika proširenja biti jedan od najvećih prioriteta i dodao da ta zemlja smatra da ceo region Zapadnog Balkana u dogledno vreme mora da pristupi EU, kao i da se napori koje je Srbija učinila na putu ka EU moraju oceniti kao pozitivni.

"Svakako ćemo imati kao jedan od najvećih prioriteta proširenje. Ja sam zahvalan belgijskom predsedništvu što su učinili jako puno na dobijanju jednog dobrog momentuma za nastavak procesa proširenje", rekao je Mađar novinarima uoči događaja pod nazivom "Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja" koji je organizovan u Beogradu, a na kome se govorilo o dometima belgijskog predsedavanja Savetu EU, kao i očekivanjima od mađarskog, sa posebnim fokusom na politiku proširenja.

On je istakao da Mađarska smatra da se napori koje je Srbija učinila na putu ka EU moraju oceniti kao pozitivni i dodaje da su se iz perspektive Mađarske stekli uslovi za otvaranja novog klastera ili nekih novih poglavlja u narednom periodu.

Mađar naglašava da u poslednje tri godine Srbija nije otvorila nijedan novi klaster i dodaje da Mađarska želi da pomogne kako bi se dijalog Beograda i Evropske komisije nastavio.

Odgovarajući na pitanje da li je iskopavanje litijuma u Srbiji preduslov za članstvo u EU mađarski diplomata je rekao da je to stvar Beograda.

"Mi podržavamo 'Grin dil' da Evropa postane zelenija, ali na način da se ispopštuju oni uslovi koji su potrebni da ona industrija koja se bazira na električnim automobilima i izradnji elektronskih baterija, da se to nekako poveže", rekao je Mađar.