4. jul 2024 13:47

Begović razgovarala sa Mordt o aktivnostima Ministarstva i projektom izgradnje BIO4 kampusa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović razgovarala sa Mordt o aktivnostima Ministarstva i projektom izgradnje BIO4 kampusa

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Matildom Mordt, koja je prošlog meseca preuzela dužnost stalne koordinatorke i tom prilikom je upoznala sa projektom izgradnje BIO4 Kampusa u Beogradu i sa srpskim naučnim i inovacionim ekosistemom.

Begović upoznala Mordt i sa aktivnostima Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija povezanim sa radom Ujedinjenih nacija, ali i sa aktivnostima koje se sprovode u cilju popularizacije STEM oblasti kod devojčica i žena, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, razgovarale su o dosad sprovedenim i za budućnost planiranim aktivnostima u vezi sa na srpsku inicijativu u Ujedinjenim nacijama izglasanom Rezolucijom o dekadi nauka za održivi razvoj.

Mordt je ministarku dr Begović uputila u svoj dosadašnji rad povezan sa ciljevima održivog razvoja, a posebno je istakla značaj uključivanja nauke u postizanje ovih ciljeva.

"Treba podići svest o ciljevima održivog razvoja na viši nivo u okviru naučne zajednice", istakla je ministarka dr Begović i dodala da će upravo bližim uključivanjem naučne zajednice ovi ciljevi postati ostvariviji, uprkos svim preprekama na koje njihovo ostvarivanje nailazi.

Mordt je rekla da planira da nastavi dosad započete aktivnosti, kao i da Srbija može da računa na podršku Ujedinjenih nacija.

"Vidimo da se u Srbiji dešava i priprema mnoštvo živopisnih aktivnosti, među kojima i Ekspo", navela je koordinatorka Mordt, a Begović je zaključila da će Srbija u saradnji sa UN moći da ostvari mnoštvo dobrih rezultata.

Pre nego što je imenovana za koordinatorku UN Mordt je bila stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Ekvadoru i različite liderske uloge u UNDP-u u Nikaragvi, Paragvaju, Argentini i regionalnom centru za Latinsku Ameriku i Karibe u Panami.