4. jul 2024 14:10

Miloradović: Domaća odbrambena industrija drži korak sa najrazvijenijima u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloradović: Domaća odbrambena industrija drži korak sa najrazvijenijima u svetu

Foto: Tanjug

PARAĆIN - Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da vojska mora da odgovori na "ratne bubnjeve velikih koji se čuju oko nas" pripremama oružanih snaga, kao i da domaća odbrambena industrija drži korak sa najrazvijenijima u svetu.

Miloradović je, prisustvujući Danu visokih zvanica na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024" na Pasuljanskim livadama, rekao da je u toku sledeća revolucija u vojnim poslovima izazvana primenom četvrte tehnološke revolucije koja uključuje auto-pilote, autonomna sredstva i vazduhoplove, kao i autonomne zemaljske platforme.

Dodao je da u Ukrajini vidimo na delu tzv. transparentnost bojišta, kao i da Srbija ne sme da zaostane za modernim naoružanjem i vojnom opremom.

"Ne smemo da zaostanemo i turdimo se da u tehnološkom smislu stignemo razvoj, a vežbe služe da se utvrdi doktrina i vojska uvežba da koristi te sisteme", rekao je Miloradović.

Dodao je da iz rata u Ukrajini stiže pouka da se borbe dešavaju i na vrlo niskom taktičkom nivou voda i četa i da sada i kopnena vojska koristi bespilotne platforme u borbi sa neprijateljem, kao i da je slična taktika uvežbavana i na današnjoj vežbi.

Naglasio je da je ponosan na domete domaće odbrambene industrije koja drži korak sa najrazvijenijim industrijama i naveo da nam to omogućava vojno neutralni status.

"Vojna neutralnost nam omogućava da eksperimentišemo i da samostalno razvijamo doktrinu borbenih dejstava i naoružanja", naveo je Miloradović.

Dodao je da dobro napredujemo u usvajanju novih generacija naoružanja i postupaka, kao i da je na vežbama, između ostalog, moglo da se vidi i nekoliko tipova lutajuće municije, poput drona SM-1 koji je novina u našoj vojsci, a koji može da ima više misija.

"Vazduhopovstvo više nije jedini suvereni vlasnik vazdušnog prostora, i takvo sredstvo je sad u rukama kopnene vojske", rekao je Miloradović.

Dodao je da je na vežbi viđeno i 10 lansirnih komaraca, odnosno komarac 1 i komarac 2 koji ima dva puta veću bojevu glavu, kao i da ćemo se verovatno opredeliti za proizvodnju komarca 2.