4. jul 2024 16:50

Milica Đurđević Stamenkovski predsedavala Savetom za starenje i međugeneracijsku saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milica Đurđević Stamenkovski predsedavala Savetom za starenje i međugeneracijsku saradnju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD  - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski predsedavala je danas konstitutivnom sednicom Saveta za starenje i međugeneracijsku saradnju i podsetila da je obrazovanje Saveta predviđeno "Strategijom aktivnog i zdravog starenja", koja je usvojena prošle godine u cilju podsticanja saradnje državnih organa, stručnih i strukovnih organizacija i udruženja na polju poboljšanja kvaliteta života.

Odluka o formiranju Saveta doneta je na sednici Vlade Srbije od 13. juna 2024. godine, a baviće se merama u okviru procesa starenja, promocije međugeneracijske saradnje i vođenja zdravog i aktivnog starenja tokom celog životnog ciklusa, naglasila je Đurđević Stamenkovski, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Na sednici Saveta koja je održana u Palati Srbija, ministarka je naglasila da najstarije stanovništvo živi u južnoj i istočnoj Srbiji, u kojoj je prosečna starost značajno veća od proseka na nivou države, i predložila da se jedna od narednih sednica Saveta održi upravo u nekom od gradova, koji beleže najveći udeo starog stanovništva.

Predloživši da se naredna sednica Saveta održi 1. oktobra, kada se obeležava Međunarodni dan starijih osoba, Đurđević Stamenkovski je naglasila, da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju poseban značaj pridaje i starijim osobama kao veoma važnom delu našeg društva.

"U skladu sa ulogom koju imamo i koju nam je dodelila Vlada Srbije, pružamo svu neophodnu stručnu i administrativno-tehničku pomoć u realizaciji ciljeva iz naše Strategije o aktivnom i zdravom starenju - da se starije osobe osećaju sigurno i korisno u našem društvu, da ne budu gurnute na marginu, već da ih aktivno uključujemo u sve oblike društvenog angažovanja, koji uvažavaju njihove potrebe i u skladu su sa njihovim mogućnostima", zaključila je Đurđević Stamenkovski.