4. jul 2024 17:57

Đurić čestitao Kristoferu Hilu Dan nezavisnosti SAD i poklonio mu skulpturu Karađorđa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić čestitao Kristoferu Hilu Dan nezavisnosti SAD i poklonio mu skulpturu Karađorđa

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD, 4. jula (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić čestitao je danas ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu 248. Dan nezavisnosti SAD.

"Danas sam u MSP (Ministarstvu spoljnih poslova) Srbije preneo iskrenu četvrtojulsku čestitku ambasadoru SAD u Srbiji i poklonio mu malu skulpturu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka 1804. godine", napisao je Đurić na platformi X (Tviter).

Đurić je istakao da je za njega 4. jul poseban podsetnik na to kako su istorijske veze između Srbije i SAD, obe slobodoljubive nacije, bile neraskidivo isprepletene "još od kada su naši preci, Karađorđe Petrović i Džordž Vašington, otprilike u isto vreme u prošlosti, pokrenuli srpsku i američku revoluciju, koje su utrle put nezavisnosti naših država, pokazujući na taj način da je privrženost slobodi, jedinstvu i demokratskim vrednostima osobina koju naši narodi dele više od dva veka".

SAD slave danas 4. jula, Dan nezavisnosti, praznik koji se obeležava 248 godina.

Na današni dan slavi se usvajanje Deklaracije o nezavisnosti u Kongresu 4. jula 1776, čime je proglašeno odvajanje kolonija od Velike Britanije.

Godinu dana kasnije, prema podacima Kongresne biblioteke, spontanim slavljem u Filadelfiji obeležena je godišnjica američke nezavisnosti.