5. jul 2024 10:19

Timoti Les: Uticaj Kaje Kalas je ograničen, ne očekujem mnogo promena, Albanci će biti razočarani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Timoti Les: Uticaj Kaje Kalas je ograničen, ne očekujem mnogo promena, Albanci će biti razočarani

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BEOGRAD - Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je da izbor Kaje Kalas na mesto visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost nije veoma važan razvoj događaja, da je njen uticaj ograničen, da ne očekuje mnogo promena u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će Albanci biti razočarani.

On je za Tanjug pojasnio da je funkcija visokog komesara za spoljnu politiku relativno nevažna pozicija jer je spoljna politika EU, uključujući politiku prema Balkanu, u nadležnosti država članica EU, a ne institucija EU, zbog čega smatra da je značaj njenog izbora samo simboličan.

"Njeno imenovanje ispunjava potrebu da se jedan od najviših poslova u EU dodeli jednom istočnom Evropljaninu, ali i da se ta pozicija uskrati nacionalističko-konzervativnom političaru kakvi prevladavaju u istočnoj Evropi, i signalizira nezadovoljstvo EU sa Rusijom", rekao je Les.

Na pitanje koliko bi njen izbor mogao da utiče na dijalog Beograda i Prištine, Les naglašava da ne očekuje mnogo promena jer, pre svega, ona dolazi iz male zemlje sa ograničenim uticajem u EU.

"Nema dokaza da je sama gospođa Kalas posebno zainteresovana za Balkan, osim možda kao mesto na kome može da se obuzda uticaj Rusije. Ona takođe ima važnije stvari o kojima treba da razmišlja, od pokušaja da reši kosovski problem - od upravljanja odnosima EU sa SAD i Kinom, do Bliskog istoka i, naravno, rata u Ukrajini", rekao je Les.

Kako kaže čak i da je Kalas zainteresovana za dijalog, ne bi mogla mnogo da uradi da reši spor, jer ne kontroliše politiku EU prema Balkanu.

"Štaviše, ako Donald Tramp bude ponovo izabran (za predsednika SAD), moguće je da će SAD preuzeti odgovornost za proces rešavanja tog pitanja, kao što je Trampova administracija učinila 2017-2020, ostavljajući po strani EU", smatra Les.

Upitan koliko su u pravu oni koji od Kalas očekuju oštriju politiku prema Beogradu, Les kaže da je pošteno reći da je malo verovatno da će Kalas biti veoma prijateljski nastrojena prema Srbiji zbog odnosa Beograda sa Rusijom i moguće je da bi ona lično mogla da zauzme neprijateljskiji stav.

"Međutim, to ne znači da će EU u celini biti neprijateljski nastrojena prema Srbiji jer spoljnu politiku određuju zemlje članice u kojima, treba napomenuti, sve više jačaju nacionalni konzervativci koji su relativno naklonjeni Srbiji", rekao je Les.

Komentarišući zašto Priština izbor Kalas vidi kao dobru vest, Les kaže da

Albanci vide da je Kalas neprijateljski raspoložena prema Rusiji i da zato pretpostavljaju da će biti neprijateljski nastrojena i prema Srbiji i, odnosno prijateljski nastrojena prema Prištini.

"Iz njihove perspektive, gospođa Kalas se poredi sa gospodinom Boreljom, čija matična država ne priznaje Kosovo. Dakle, sve u svemu, njeno imenovanje je dobra vest, ali i ponavljam to njen uticaj je ograničen i Albanci će biti razočarani ako pomisle da će to napraviti neku stvarnu razliku.

Na pitanje da li smatra da je Kalas već od starta na neki način diskreditovana zbog "lažnog predstavljanja" da potiče iz porodice koje je bila potlačena za vreme SSSR-a, Les kaže da je poreklo njene porodice nebitno, da je imenovana zato što je iz istočne Evrope, socijaldemokrata i protivnica Rusije, ali da je ono što je diskredituje veza njenog supruga sa Rusijom.

"Ono što je diskredituje, ako ništa drugo, jeste skandal koji se odnosi na ulaganja njenog supruga u Rusiju i njen pad popularnosti među sopstvenim biračkim telom. Međutim, takve stvari nikada nisu bile prepreka za dobijanje vrhunskog posla u EU", zaključio je Les.

Pojedini zapadni analitičari izneli su pre nekoliko danas stav da je izbor Kalas pozitivan za Prištinu, jer će ona biti oštrija prema Beogradu od Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.