5. jul 2024 13:03

Dejan Damnjanović sastao se u Nišu sa predsednicima opština Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Damnjanović sastao se u Nišu sa predsednicima opština Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović sastao se danas u Nišu sa gradonačelnikom Prokuplja i predsednicima opština Kuršumlija, Blace, Merošina, Žitorađa, Aleksinac, Sokobanja i Ražanj, a razgovarano je o temama koje se odnose na nadležnosti Agencije i razmenjena su iskustva predstavnika lokalnih sredina Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga u smislu korišćenja efikasnijih mehanizama za suzbijanje korupcije. 

Posebno interesovanje prisutnih javnih funkcionera bilo je usmereno na pitanja prijave imovine i prihoda, sukoba interesa, o novom ciklusu izrade planova integriteta, zatim obukama o etici i integritetu, kao i postupcima koje vodi Agencija, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Na sastanku je istaknuta činjenica kolika je važnost otvaranja područne jedinice Agencije u Nišu, s obzirom na mogućnost ostvarivanja direktnog kontakta, postavljanja pitanja i dobijanja objašnjenja, a sve u cilju približavanja Agencije građanima i bližeg upoznavanja sa načinom rada, nadležnostima i aktivnostima koje Agencija svakodnevno obavlja, navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se da će Agencija ovu praksu nastaviti i u ostalim područnim jedinicama Agencije u Kragujevcu i Novom Sadu, a u koje će biti uključeni i predstavnici drugih državnih organa i organizacija civilnog društva.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović ocenio je da je sastanak sa predstavnicima lokalnih sredina koristan i dobar i da je svrha bila da sa njima razgovara o onome šta agencija radi, kao i da kancelarija agencije koja je u Nišu počne da radi i sa gradovima koji gravitiraju oko Niša. 

"Napravili smo plan, gde ćemo pozvati različite predstavnike različitih gradova i da u više faza, s obzirom da ima dosta gradova, sa njima porazgovaramo o svim problemima koji se tiču gradova i opština u kojima oni rade i žive. (Da razgovaramo) šta je njima potrebno od agencije, da li su potrebne neke obuke, da li je potreban rad sa javnim funkcionerima, da li je potrebno nešto uraditi za građane, za organizacije civilnog društva, da ja od njih dobijem informacije šta je sve to potrebno", rekao je Damnjanović.

Podsetio je da je Agencija otvorila tri kancelarije, za područne jedinice Niš, Kragujevac i Novi Sad. 

Dodao je da je razlog zbog kog nije na sastanak pozvao predstavnike Niša je to što još uvek nije formirana gradska vlast u gradu i on, kako kaže, nije želeo da se na bilo koji način mešao u to.

"Znate da Agencija prati rad i da smo u kampanji vodili računa o tome šta oni rade, tako da samo sam pozvao one ljude iz gradova u kojima je sve već završeno, gde se vlast formirala i gde je možda potrebno da mi uskočimo sa nečim što će biti interesantno da ljudi dobiju", rekao je Damnjanović. 

Naveo je da Agencija želi da saradnju sa Nišom podignu na viši nivo i da kolege u Nišu mogu da rade svoj posao, da mogu bolje i bliže da komuniciraju. 

"Cilj naš je bio da se približimo gradovima, da ne bude samo da Agencija postoji u Beogradu i da se tu radi, a da su ostalim gradovima ne radi", zaključio je Vučić.