5. jul 2024 14:12

Vučić: Moj san je najrazvijenija Srbija u ovom delu Evrope, a Kurti sanja ratove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Moj san je najrazvijenija Srbija u ovom delu Evrope, a Kurti sanja ratove

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su njegovi snovi uspešna i ekonomski napredna Srbija koja će biti ubedljivo najrazvijenija u ovom delu Evrope, ali da je veoma ponosan na našu vojnu industriju i da će nastaviti da naoružava Vojsku Srbije(VS) da bi bila odvraćajući faktor.

Komentarišući tekst premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Njujork tajmsu da se Srbija naoružava i da tesno sarađuje sa Rusijom, Vučić je rekao da se Vojska Srbije naoružava malo više nego što bi Kurti voleo, a mnogo manje nego što bi on voleo. 

"Kao što se oni naoružavaju, odnosno naoružavaju ih od Turaka preko Nemaca do Amerikanaca mnogo više nego što ja volim, mnogo manje nego što bi on voleo. A te njegove besmislice o tome ko želi rat, on je jedini koji želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i da glumi na Balkanu malog Zelenskog", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Dodao je mu se ta želja ostvariti, pošto tzv. Kosovo nikakve veze nema sa suverenom teritorijom i nezavisnom teritorijom, a Ukrajina je ipak međunarodno priznata teritorija.

Želimo da uvećamo prostor za saradnju sa azijskim i afričkim zemljama

Predsednik Srbije rekao je danas da Srbija želi da uveća prostor za još bližu i u potpunosti institucionalizovanu saradnju sa afričkim i azijskim zemljama, kako je istakao, sa zemljama sa najbrže rastućih kontinenata i da prostor koji postoji za napredak i srpske privrede u svakom smislu i u svakom pogledu uveća, ubrza i da se angažuje mnogo više na tim prostorima.

"Sa lakoćom smo to prepustili onog trenutka kada smo pomislili da nam nije potrebna saradnja, već ispunjavanje naloga nekih sila koje su velike i koje mogu da odlučuju o tome ko će biti na vlasti, a ko ne. Ispustili smo sve ono dobro što smo nekada imali, a mnogo preduzeća naših je radilo u tim zemljama, na tim kontinentima, mnogo toga dobrog donelo u našu zemlju, vratilo dobar deo profita i verujem da u budućnosti možemo i kroz tu saradnju i kroz stipendije za momke i devojke iz Afrike i Azije da pravimo mostove između nas i vlada tih zemalja sa pomenutih kontinenata", izjavio je Vučić u Palati Srbija, posle prijema dece srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore.

Naveo je da će u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih posliva država za sledeći budžet pripremiti veće fondove za saradnju koju Srbija priprema sa afričkim i azijskim zemljama.

"Lično ću učestvovati u nekoliko velikih turneja po Africi i Aziji. Takođe biću domaćin velikom broju predsednika koji će dolaziti sa ta dva kontinenta", rekao je Vučić.

Laž da sam tri puta hteo da razgovaram sa Putinon, a da je on to odbio

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pojedini mediji plasirali lažnu informaciju da je tri puta hteo da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da je Putin to odbio.

"To se nikada nije desilo i to nema jedan ili dva ili dvesta izvora. Ne postoji takav izvor. Nikada se nije dogodilo. Nikada u prethodnih 12 godina koliko obavljam važne državne funkcije - nije se dogodilo da sam želao da razgovaram sa predsednikom Putinom a da nisam dobio taj razgovor. I obrnuto, imamo tradicionalno dobre i prijateljske odnose i međusobno poštovanje", rekao je Vučić u Palati Srbija odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što su pojedini mediji objavili.

Naglasio je da to međusobno poštovanje podrazumeva da kada neko želi razgovor - da ga uvek dobije.

"Nikada se nije dogodilo suprotno. Što se tiče kratkog ostanka u Srbiji,  gospodina Aleksandra Gruška, a to je tri dana u Srbiji, pa koliko treba da ostane - 33 dana? Ja kada idem ostanem dan i po maksimalno. Nekada i pola dana. Nigde ne ostajem po tri dana. Čovek je bio tri dana u našoj zemlji. A pošto kažu završio razgovor sa mnom pa napustio zemlje, samo da vidite o kakvim lažima mi govorimo. Tog dana je imao razgovor posle mene sa još nekim, da li sa Anom ili Milošem, a onda i sa Markom Đurićem tročasovne konsultacije. Tri sata im je trajao razgovor", rekao je Vučić.

Važni razgovori sa Gruškom, ja sam pokrenuo pitanje municije

Predsednik je istakao danas da je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom u Beogradu imao važne razgovore i konsultacije, a da je jedna od 23 teme bila izvoz srpske municije, a ne oružja.

"Ja sam pokrenuo pitanje ne oružja, već municije, jer mi oružje, osim  Kipru i Azerbejdžanu i u neke geografski daleke zemlje Afrike i Azije, nismo na tlu Evrope izvozili. Imamo ogromne zahteve za Pasarsima, Norama, tenkovima našim, i za svim drugim, i ništa od toga ne damo. Zato što ja kao vrhovni komandant ne dozvoljavam da bilo šta od toga bude bilo gde izvezeno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je tako odgovorio na pitanje da li je tema razgovora sa ruskim diplomatom bila izvoz našeg naoružanja Ukrajini i da je ruska strana zabrinuta zbog toga navodeći da sa Rusijom imamo dobre odnose.

Što se tiče municije, dodao je, mi od toga moramo da živimo i to je tema koju je pokrenuo. 

Uskoro stiže najveća luksemburška investicija u Srbiji, omogućiće nastavak rasta

Vučić je istakao da je Srbija dobila najavu najveće luksemburške investicije za proizvodnju grafenskih nanocevi koje se koriste u proizvodnji eletričnih automobila, koja će dodatno osnažiti zemlju ubrzanjem privrednog rasta.

Vučić je na konferenciji za novinare istakao da će u narednom periodu biti doveden veliki broj investitora, kao i da će u narednih 20-ak dana u Kragujevcu početi proizvodnja električnog automobila.

"Veoma sam srećan zbog toga i to ćete i vi saznati za nekoliko dana kada vest bude obelodanjena u Italiji", rekao je Vučić.

Dodao je da se radi o velikim stvarima koje Srbiju guraju napred, kao i da je važno da čuvamo mir i stabilnost.