21. januar 2023 16:09

Opozicija reagovala na francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opozicija reagovala na francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/GORAN STANKOVIĆ

BEOGRAD - Opozicione stranke reagovale su danas na izjave predsednika Aleksandra Vučića nakon sastanka sa diplomatskom petorkom, a u vezi sa francusko-nemačkim predlogom za rešenja kosovskog pitanja.

Srpski pokret Dveri zatražio je hitnu sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji povodom, kako navode, novog zapadnog ultimatuma.

Kako su naveli u saopštenju, očekuju od predsednika Aleksandra Vučića da upozna najviši predstavnički i zakonodavni organ države sa predlogom zapadne petorke, kao i sa "opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju" ukoliko ne prihvati predlog.

Takođe, zahtevaju od predsednika republike odgovor na pitanje kako je mogao da daje saglasnost oko "prihvatanja koncepta i implementacije" francusko-nemačkog predloga koji pre samo nekoliko meseci čak nije hteo ni da primi i to bez saglasnosti Narodne skupštine.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović napisao je na Tviter nalogu da nije od onih u opoziciji koji navijaju da Vučić izda Kosovo da bi ga na tome napadali i rušili.

"Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret", napisao je Obradović i dodao da je pre nekoliko meseci Vučić odbio da primi francusko-nemački predlog za KiM, a juče prihvata njegovu primenu.

Navodeći da je novi ultimatum Zapada Srbiji da prihvati ulazak lažne države Kosovo u UN, Obradović je poručio da je sada ispit čitave naše generacije Srba te da o odgovoru ne može da odlučuje jedan čovek ili stranka.

Miloš Jovanović, ispred Koalicije NADA, naveo je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da svako ko i najmanje drži do nacionalnog ponosa i odgovornosti prema državi Srbiji i ko razume i oseća posledice eventualnog napuštanja odrešitog stava o neophodnosti očuvanja Kosova i Metohije u ustavnopravnom poretku Srbije sa nevericom je odslušao izjavu predsednika republike, datu posle susreta sa "diplomatskom petorkom".

Ističe da koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, zahteva od predsednika Srbije da građane Srbije hitno obavesti o sadržini tzv. francusko-nemačkog plana za Kosovo, na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je preuzeo obavezu odnosno iskazao spremnost da, kako je izjavio "prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma", da obavesti javnost na koje je to "teške odluke u interesu evropske perspektive" spreman i da građane Srbije upozna koji su to "problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom".

Predrag Marsenić, potpredsednik Novog DSS-a i narodni poslanik, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo je da vlast opoziciju treba da upozna sa, kako kaže, ocenama kojima je Srbija izložena.

Kako navodi, predstavnici vlasti besmislenim i bespredmetnim napadima na predsednika Novog DSS pokušavaju da skrenu pažnju sa zahteva koje je Miloš Jovanović, u ime srpske koalicije NADA, uputio predsedniku Republike.

Pokret obnove Kraljevine Srbije zatražio je da se o predloženom sporazumu izjasne građani na referendumu.

Glavni odbor POKS je ocenio da je neprihvatljivo prihvatanje tzv. nemačko-francuskog bez prethodne široke javne rasprave u našem društvu, o kojem bi završnu reč dala Skupština Srbije i građani na referendumu, navedeno je u saopštenju.

Izražavaju čuđenje kako je to "preko noći ovaj sporazum postao prihvatljiv za srpsku stranu, kada je mesecima pre toga označavan kao vrlo štetan po državni interes".

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić napisao je na Tviter nalogu da prihvatanje "koncepta sporazuma koji podrazumeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću Kosova" ekstremno opasan korak.

"Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking", napisao je Jeremić.

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristankom da "radi na primeni sporazuma" o Kosovu i Metohiji pokazao da je spreman da prihvati sve zarad opstanka na vlasti, a da to pokušava da prikrije "svakodnevnim zamajavanjem javnosti" temama poput rasporeda sedenja u Davosu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da se igra sa budućnošću Srbije i njenih građana i da što pre prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova, koji su predložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako navode u saopštenju, Vučić mora da prestane sa neodlučnom politikom i da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja.

"Srbiji nisu potrebne nova izolacija i sankcije, nego napredak i saradnja", ističe se u saopštenju.