5. jul 2024 15:14

Žarić Kovačević: Saradnja opština i gradova u zemlji i regionu značajna za stabilnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarić Kovačević: Saradnja opština i gradova u zemlji i regionu značajna za stabilnost

Foto: TANJUG/GO GADŽIN HAN

GADŽIN HAN - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević prisustvovala je danas otvaranju novog bazena u selu Donji Dušnik, kod Gadžinog Hana čiju izgradnju je pomogla Evropska unija preko projekta prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom.

Žarić Kovačević je poručila da ministarstvo na čijem je čelu podržava saradnju, prijateljstvo i uzajamnost između država, regiona i lokalnih samouprava, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Navela je da MDULS podstiče osnivanje i unapređenje međuopštinske saradnje između opština i gradova u Srbiji i istakla da je podjednako važna i saradnja sa državama u regionu, kao i njihovim lokalnim samoupravama.

Ministarka je podsetila da su Niš i Gadžin Han, uz podršku ministarstva kroz projekat "Lokalna samouprava za 21. vek", potpisali Sporazum o međuopštinskoj saradnji na osnovu kojeg je osnovana zajednička Kancelarija lokalnog ombudsmana Niša i Gadžinog Hana, dodaje se u saopštenju.

Naglasila je da je na ovaj način servis lokalnog ombudsmana bliži građanima, a njegove usluge dostupnije i pristupačnije, tako da građani Gadžinog Hana ne moraju da putuju daleko da bi zatražili zaštitu nekog prava i pravnog interesa.

Ministarka je podsetila i da je opština Gadžin Han u okviru Svesrpskskog sabora potpisala Ugovor o saradnji u oblasti privrede i kulture sa opštinom Bratunac, kao i da su sve opštine ranije potpisale Sporazum o bratimljenju.

"Ovakav vid partnerstva je od velikog je značaja. Njime pokazujemo da moramo čvršće da se umrežimo i da nije važno da se samo opštine blizu Drine i s obe strane Drine povezuju, nego i da udaljene opštine, poput Bratunca koji se nalazi u Podrinju u Republici Srpskoj, i Gadžinog Hana iz Nišavskog okruga, sa juga Srbije, a koje su međusobno udaljene čak 420 km, mogu da nađu oblasti od zajedničkog interesa, odnosno oblasti koje će ubrzati zajednički razvoj i napredak", rekla je ministarka.

Dodala je da su u fokusu aktuelne politike ljudi i da je sve što radi vlada usmereno na boljitak, mir u regionu i stabilan razvoj.