8. jul 2024 10:40

Starović: Učešće kadeta na obeležavanju Bitke na Kozari bespotrebno ispolitizovano

Izvor: TANJUG

podeli vest

Starović: Učešće kadeta na obeležavanju Bitke na Kozari bespotrebno ispolitizovano

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je danas da je potpuno bespotrebno ispolitizovano prisustvo kadeta Vojne akademije Univerziteta odbrane i Kriminalisticko-policijskog Univerziteta na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari na Mrakovici u nedelju.

Starović je za Tanjug rekao da već 10 godina unazad svake godine oni učestvuju u manifestacijama koje se organizuju u inostranstvu u sklopu državnog programa negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

"Tako naši kadeti i studenti redovno svake godine učestvuju u manifestacijama koje organizujemo u Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Svaki put godinama unazad, dakle, njihovo učešće se najavljivuje redovnim diplomatskim putem, u konkretnom slučaju preko Ambasade Republike Srbije u Sarajevu i tako je bilo i ove godine", rekao je ministar.

On je ocenio da se radi o potpuno bespotrebnoj politizaciji celog slučaja.

"Nikada njihovo učešće u tom tipu manifestacija nije problematizovano u nekakvom političkom ključu i nije mi do kraja jasno zašto i čemu ovakve reakcije prethodnih dana iz Sarajeva. Kada imamo sve u uvidu, mogu da kažem da se radi o jednom potpuno bespotrebnom, pa i štetnom pokušaju politizacije celog slučaja i pravljenja problema tamo gde ga zapravo nema i nikako ne može biti", poručio je Starović.

Dodao je da naši kadeti i studenti redovno godinama unazad učestvuju na manifestacijama, bilo na Kozari ili u Donjoj Gradini, da su uvek lepo dočekani tamo i da nikada prethodnih godina to nije predstavljalo problem.

Ambasada Srbije u Sarajevu navela je da je notom najavila Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je juče da mora da se utvrdi ko je dozvolio da, kako je rekao, "Vojska Srbije" uđe na teritoriju BiH, nakon što su pripadnici kadeti vojne i policijske akademije učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obeležavanja 82. godine od Bitke na Kozari.