8. jul 2024 12:23

Sretenović: Orbanova mirovna inicijativa za Ukrajinu ima veliki značaj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sretenović: Orbanova mirovna inicijativa za Ukrajinu ima veliki značaj

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Stanislav Sretenović smatra da mirovna inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana za Ukrajinu ima veliki značaj zato što je Mađarska predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU i ima mogućnost da komunicira sa obe zaraćene strane u ukrajinskom sukobu.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je svaka mirovna inicijativa koja vodi ka tome da stane rat koji odnosi stotine hiljada ljudi dobra, bilo da se radi o ukrajinskom sukobu ili o sukobu na Bliskom istoku.

"Gospodin Orban je danas otišao u Kinu, to je jedna neočekivana, brza poseta koja verovatno ima u sebi jedan element dogovora oko eventualnog zaustavljanja ovog tragičnog rata na evropskom kontinentu", kaže Sretenović.

Komentarišući rezultate drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj na kojima je najviše glasova osvojila levičarska koalicija Novi narodni front, Sretenović je rekao da je ovakav scenario bio jedan od mogućnosti nakon prvo kruga, posebno u onim izbornim jedinicama gde je bilo tri kandidata koja su bila raspoređena tako što je na prvom mestu bilo Nacionalno okupljanje, na drugom mestu levica i na trećem mestu Makronova centristička grupacija.

"Šta se desilo posle prvog kruga, onaj koji je bio treći, najčešće makronisti, oni su se povukli u drugom krugu i pozvali svoje birače da glasaju za drugoplasiranog, odnosno za levicu, kako bi blokirali prvoplasiranog, odnosno Nacionalni front. Ta politika je funkcionisala i ovaj rezultat je proizvod tako formiranog republikanskog bloka koji je uspeo da spreči dolazak na vlast kranje desnice", objasnio je on.

Na pitanje da li će se nakon izbora u Velikoj Britaniji bilo šta promeniti u odnosu prema Srbiji, Sretenović je rekao da je veoma važno da se zna pozicija Velike Britanije, kako će ona urediti u budućem periodu svoje odnose sa EU i kako će ona nastupati na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Kako je naveo, novi predsednik Vlade Velike Britanije koji dolazi iz laburističke partije, Kir Starmer, imao je vrlo oštre pozicije unutar međunarodnih pravnih insititucija Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, gde je vrlo oštro nastupao prema srpskim potencijalnim osuđenicima i prema Srbima koji su se tamo nalazili.

"On je pokazivao izuzetno oštre stavove, došao je iz tih internacionalističkih levičarskih krugova koji nisu bili blagonakloni prema Srbiji devedesetih. Treba posmatrati tu ličnost i njegovu političku partiju i kakve će ona pozicije zauzimati ne samo prema EU, nego i prema SAD, ali i kako će se ponašati i na jugoistoku Evrope, pa i prema Srbiji u bilateralnim odnosima", smatra Sretenović.

Odgovarajući na pitanje na koji način će se izbori u Francuskoj i Velikoj Britaniji odraziti na ukrajinsku krizu, Sretenović je rekao da su i Velika Britanija i Francuska zauzele stavove koji predstavljaju jedan kontinuitet politike veoma oštrog nastupa prema Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, ako u te dve zemlje dođe do promene spoljne politike nakon formiranje nove vlade, ta promena će doći tek na kraju, a prvo će se rešavati unutrašnja politička pitanja.