8. jul 2024 12:32

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izrazilo zabrinutost zbog govora mržnje, dobra reakcija tužilastva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo  za ljudska i manjinska prava izrazilo zabrinutost zbog govora mržnje, dobra reakcija tužilastva

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izrazilo je danas zabinutost, jer se u medijskim nastupima nastavlja sa uvredama i izlivima mržnje prema političkim protivnicima i članovima njihovih porodica, čime se, kako se navodi, kroz zloupotrebu slobode govora, krše ljudska prava i dostojanstvo pojedinaca.

Ministarstvo je u saopštenju navelo i da pozdravlja reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojim je naloženo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li ima elemenata krivičnog dela u navodima Srđana Škore.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog apeluje na sve aktere u javnom prostoru da se prilikom javnih nastupa suzdrže od upućivanja uvreda, pretnji i upotrebe govora mržnje prema političkim protivnicima, posebno članovima njihovih porodica, jer su suprotni svim etičkim normama i moralnim postulatima modernog društva. Javni nastupi koji zagovaraju mržnju vode stvaranju dodatnih tenzija i dehumanizuju pojedinca, što ubuduće ne smemo dozvoliti kao društvo i kao država", navodi se u saopštenju.

Novinar Srđan Škoro izjavio je u emisiji KTV da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.