8. jul 2024 13:49

Petković: Cilj sinhornizovane antisrpske kampanje je destabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Cilj sinhornizovane antisrpske kampanje je destabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je na delu sinhornizovana antisrpska kampanja i udruženi napadi iz Zagreba i Prištine na predsednika Aleksandra Vučića, državu Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji, sa ciljem destabilizacije situacije i izazivanja novih tenzija na prostoru Zapadnog Balkana.

On je ocenio i da je deo specijalnog medijsko-propagandnog rata i najnoviji intervju koji je potpisala Donika Gervala Švarc, a zapravo diktirao sam Aljbin Kurti, za hrvatski Večernji list koji je dat sa jednim jedinim ciljem - da se demonizuju predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod i to od strane onih koji su najodgovorniji za sve sukobe koji poslednje dve decenije bukte na ovim prostorima i koji su krivci za najveća stradanja i etnička čišćenja Srba od Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju Kancelarije.

"Kada ne mogu da govore o ekonomskim uspesima, o projektima i novim radnim mestima jer su to misaone imenice, niti o miru i kompromisu jer su to zabranjeni pojmovi za njih, u Prištini udaraju u ratne bubnjeve i ponovo zveckaju oružjem ne bi li prikrili tragove svoje katastrofalne politike i izbegli formiranje Zajednice srpskih opština, koja je potpisana i dogovorena u dijalogu pre punih 11 godina", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima taj politički pamflet u Večernjem listu, kao proizvod monologa istomišljenika, nije baziran ni na činjenicama ni na istini, već je ogledalo čiste i ogoljene mržnje i opsesije prema Aleksandru Vučiću.

Kako je rekao o tome svedoči i podatak da su ga na pune tri strane intervjua pomenuli čak 29 puta, što jasno pokazuje da je on najveća brana i trn u oku onima koji žele da vide slabu i poraženu Srbiju.

"To vam, gospodo, koliko god se upinjali, nikada neće poći za rukom, dok Srbiju vodi upravo onaj protiv koga se tako silovito borite! Mi ćemo nastaviti da čuvamo mir i zalažemo se za kompromis i održivu normalizaciju odnosa, a Priština nek nastavi da zapaljivom retorikom širi mržnju i netrpeljivost i priziva nove sukobe. Njihove reči govore o njima", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.