8. jul 2024 18:03

Dragoljub Kojčić i Petar Ranković: Ishod izbora u Francuskoj nije loš za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić i Petar Ranković: Ishod izbora u Francuskoj nije loš za Srbiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Politički filozof Dragoljub Kojčić i analitičar Petar Ranković ocenili su danas da ishodi izbora u Francuskoj neće biti loši za Srbiju, s obzirom da je spoljna politika koju vodi ova zemlja pozitivna kada su u pitanju bilateralni odnosi sa našom zemljom.

"Ko god da formira vlast i kakva god kombinacija da se napravi to nije loše za nas. Pre svega Vučić je narpavio odličan aranžman sa Makronom (Emanuel), a Le Pen porodica na neki način inklinira ka Srbiji, ka Srbima, ka podršci", rekao je Kojčić za Tanjug.

On je ocenio da Srbija ne treba mnogo da brine od ishoda ovih izbora, a da na nekim drugim tačkama političke geografije možda treba da budemo oprezniji.

"Francuzi su u suštini na evropskim izborima glasali za neku vrstu geopolitike u kojoj su pokazali da ne žele da budu jednoglasni član one zajednice koja bi po svaku cenu da ide protiv Rusije i da se svrsta na stranu Ukrajine bez obzira na retoriku svog predsednika", rekao je Kojčić.

U drugom krugu izbora, dodao je, počeo je da dominira drugi rezon - unutrašnjih pitanja.

"Obrazovanje, socijala, odnos prema migrantima. Ne treba zaboraviti i to da kod njih dolazi do evolucije odnosa prema migrantima, ne misle baš svi isto. Da se ne iznenadimo kada 2027. godine budu predsednički izbori i neki od onih koji su danas stajali ili na strani levice i Makrona iz tog migranstokog korpusa, se opredele za nacionalni front odnosno Le Pen politiku. Prisustvujemo vremenu u kome je lonac prokuljučao i ne možete da dajete predikcije", ocenio je Kojčić.

Ranković je rekao da su definitivno svi iznenađeni ovim izborima, ali i da sadašnja politička partija, koalicija oko predsednika Makrona u teoriji može da formira novu skupštinsku većinu, samim tim i vladu sa socijalistima i ostalima.

Francuska ima svoju demokratsku političku tradiciju i do sada nismo imali situacije da se izborni rezulati ne poštuju, rekao je Ranković.

"Sa druge strane situacija je takva da mi već sad vidimo da će postojati problem formiranja parlamentarne većine i u njihovom Ustavu postoji ta klauzula da nakon završetka ovih vanrednih parlamentarnih izbora nije moguće raspisati nove vanredne parlamentarne izbore u naredih 365 dana. Tako da postoji mogućnost i kako kažu analitičari u Francuskoj, da će u narednih godinu dana postojati period vakuuma, i da će se forimirati neka tehnička vlada", rekao je Ranković.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, on je ocenio da je Makron 2019. godine bio u našoj zemlji i da je i tada rekao da imamo bogatu tradiciju bilateralnih odnosa, a da otvaranje francuskih kompanija u Srbiji pokazuje i dobar trend ekonomske saradnje.

"Suštinski, Srbija ostankom predsednika Makrona i njegove politčke opcije ništa neće izgubiti", rekao je Ranković.