8. jul 2024 19:05

Ambasador Basel Salah: Poslednjih godina bilateralni odnosi Srbije i Egipta postigli značajan pomak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Basel Salah: Poslednjih godina bilateralni odnosi Srbije i Egipta postigli značajan pomak

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah ocenio je večeras da su poslednjih godina bilateralni odnosi Egipta i Srbije svedočili značajnom pomaku i dostignućima u različitim oblastima.

"Dve zemlje su blisko sarađivale na jačanju saradnje u oblastima kao što su trgovina, investicije, kultura, obrazovanje i turizam. Ovi napori nisu samo produbili naše veze, već su otvorile i nove mogućnosti za rast i saradnju", poručio je Salah na prijemu koji ambasada organizuje povodom Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat u Beogradu.

Salah je dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje doživeli ogroman zamah posetom predsednika Egipta Abdel Fataha Al-Sisija Srbiji u julu 2022. godine, koja je postavila, kako je naveo, čvrste temelje za razvoj bilateralne saradnje, između dve prijateljske zemlje, na svim poljima u protekle dve godine.

"Ovakvi čvrsti odnosi će nas uvek činiti svedocima nekoliko zvaničnih bilateralnih poseta na visokom nivou na periodičnoj osnovi, sa ciljem jačanja saradnje u specifičnim sferama kao što su trgovina, turizam, poljoprivreda, ali i u brojnim kulturnim aktivnostima koje će se održavati, uključujući na primer, 'Nedelju srpske kulture u Egiptu'", rekao je ambasador.

Istakao je kako se uvek raduje intezivnom radu u Srbiji, u cilju jačanja, kako je naveo, ionako snažnog prijateljstva između dva prijateljska naroda i obezbeđivanja svetlije budućnosti, kroz ojačavanje zajedničke želje da u narednom periodu dve zemlje prošire partnerstvo.

"Živeo Egipat, živela Srbije i živeli njihovo čvrsto prijateljstvo i partnerstvo", poručio je Salah.

Zahvalio je gostima što su došli večeras da sa ambasdom proslave, kako je istakao, jedan od najvažnijih dana egipatskog naroda. 72. godišnjicu julske revolucije, koja je stvorila prvu republiku u Egiptu.

Ambasador je pozdravio i egipatsku zajednicu koja živi u Srbiji i zahvalio im na naporu u negovanju kulturnih veza dve države.

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah i njegova supruga Maha Baraka organizovali su večeras u Beogradu prijem povodom Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat, kome je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srbije i Arapske Republike Egipat i prikazivanjem promo filma o Egiptu, a zvanice su bile u prilici da degustiraju egipatsku hranu.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, kao i brojni predstavnici javnog života Srbije, Vojske Srbije i stranih vojski, kao i diplomatskog kora - između ostalog i ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Francuske Pjer Košar i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Nacionalni dan 23. jul, odnosno Dan revolucije, državni je praznik Egipta, kojim se obeležava godišnjica egipatske revolucije 1952. godine, a koja je dovela do proglašenja moderne Arapske Republike Egipta, čime se završava period Kraljevine.

To je ne samo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Egipta, već i najveći javni praznik u Egiptu, zemlji koja ima više od 100 miliona stanovnika.

Srbija i Egipat su prošle godine obeležili 115 godina diplomatskih odnosa.