9. jul 2024 10:39

Ministarstvo kulture: Obnova kuće Deve pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo kulture: Obnova kuće Deve pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca

Foto: shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

Novosti: Privremene vlasti u Prištini obnavljaju kuću naciste Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice

Privremene vlasti u Prištini nastavile su renoviranje kuće Džafera Deve, kolaboracioniste nacista za vreme Drugog svetskog rata, koji je bio okupacioni gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije od 1943. do 1944. godine, pišu danas Novosti.

List podseća da je tokom 2022. godine postojao pokušaj da kuća u južnom delu Kosovske Mitrovice bude obnovljena, ali da je reakcijom Beograda i ukazivanjem na njegova zlodela obnova kuće tada zaustavljena.

Radnici ponovo izvode radove na tom objektu, fasada je u potpunosti obnovljena, a ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra, ističu Novosti.

Ministarstvo kulture Republike Srbije oštro osuđuje nastavak radova na obnovi kuće nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice i upozorava da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije.

Ministarstvo ističe da je Priština u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti.

"Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i 'regionalni kulturni centar'", navodi Ministarstvo.

Naglašava se da Priština na ovakvom bizarnom projektu, koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije.

"Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas", ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podseća da je Džafer Deva bio ozloglašeni nacistički kolaboracionista, da je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Privremene vlasti u Prištini nastavile su renoviranje kuće nacističkog zločinca Džafera Deve, a ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra, objavile su danas Novosti.