9. jul 2024 12:15

Žigmanov: Srbija zemlja bogata nacionalnim manjinama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbija zemlja bogata nacionalnim manjinama

Foto: TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i maljinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas sa prevodilačkom službom AP Vojvodine i tom prilikom istakao da kultura i jezik čine identitet nacionalnih zajednica, kao i da njihovim čuvanjem svaka zajednica čuva sebe i svoju samobitnost.

Žigmanov je naveo da je Srbija zemlja bogata nacionalnim manjinama, koje zakonodavno, finansijski i na druge načine štiti, neguje i podržava.

"Primer rada administracije na šest jezika (većinski i pet manjinskih) redak je u Evropi", rekao je on, a saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo navodi da posao prevođenja svih službenih dokumenata, Službenog glasnika AP Vojvodina, kao i simultanog prevoda na pet jezika sednica pokrajinskog parlamenata obavlja posvećena i visokokvalifikovana grupa prevodilaca.

Prevodilačka služba na pokrajinskom nivou postoji od 1968. godine, kada je Pokrajinski sekretarijat za informacije primio osam prevoditeljki - dve za mađarski, dve za slovački, dve za rumunski i dve za rusinski jezik.

Danas je ovo Odeljenje deo Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, u kom od 2003. godine, pored prevodilaca za mađarski, rumunski, rusinski i slovački jezik, rade i prevodioci za hrvatski jezik, koji je te godine postao peti jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi u APV.

Prevodilačka služba APV ima značajnu ulogu u ostvarivanju jednog od prava nacionalnih manjina - službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u državnim institucijama, a paralelno sa tim u velikoj meri doprinosi očuvanju jezika nacionalnih manjina, samim tim i kulture i identiteta nacionalnih manjina, kao i duha multikulturalnosti i tolerancije u multietničkoj sredini.

Ministarstvo ističe da je AP Vojvodina po tome prepoznatljiva, a po broju etničkih zajednica koje žive u Pokrajini jedinstvena u Evropi.

Dodaju da je Vojvodina uzor suživota većinskog srpskog stanovništva sa brojnim nacionalnim manjinama i da čak 17 od 24 nacionalne zajednice u Srbiji imaju sedište svojih nacionalnih saveta u Vojvodini.

Pored srpskog, u institucijama i ustanovama Pokrajine, u službenoj upotrebi je pet jezika i pisama nacionalnih manjina - mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski, dok su u mnogim lokalnim samoupravama, tamo gde su se brojnošću stekli uslovi, u službenoj upotrebi i drugi manjinski jezici i njihova pisma, navedeno je u saopštenju.