9. jul 2024 13:11

Finansijska podrška za 104 udruženja u dijaspori koja čuvaju srpski jezik i kulturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finansijska podrška za 104 udruženja u dijaspori koja čuvaju srpski jezik i kulturu

Foto: TANJUG/RADEP RELIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević potpisao je danas 104 ugovora o dodeli sredstava iz Programa finansijske podrške udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2024. godini, za šta je ukupno izdvojeno 79 miliona dinara.

"Srpska trobojka je simbol okupljanja i jedinstva. Naši sunarodnici van Srbije su naša podrška i snaga, ljudi koji mogu našoj zemlji da ponude znanje, uticaj i iskustvo. Moramo da učinimo sve da dodatno razvijemo njihove veze sa Srbijom, gde god da se nalaze i tako čuvamo jezik, kulturu i tradiciju", rekao je Milićević.

Važan segment u ovom cilju predsednika Srbije i cele Vlade jačanja postojećih veza i stvaranja novih veza, dodao je ministar, jesu rad i podrška nevladinim organizacijama, udruženjima i svima onima koji realizuju projekte i programe za očuvanje srpskog jezika, pisma i kulture.

"Na javnom konkursu učestvovalo je 311 udruženja, uslove je ispunilo njih 104. Ovim programom obuhvatili smo nekoliko segmenata od kojih su četiri veoma važna - podrška kulturno umetničkim društvima, ekonomska saradnja, promocija srpskog jezika i jačanje kapaciteta dopunskih škola srpskog jezika kao i podrška promociji sporta kod mladih", rekao je ministar.

Milićević je istakao da su jezik, kultura, istorija, identitet i tradicija simboli i da Srbi u dijaspori očekuju da ih podržimo.

"Ističem da ovaj program podrške nije samo finansijska pomoć, već dokaz naše odlučnosti da ostanemo povezani sa dijasporom i da zajedno radimo na očuvanju identiteta", rekao je ministar.

Naglasio je da će lično pratiti realizaciju svakog projekta i potruditi se da ni jedan dinar ne bude nenamenski utrošen.