9. jul 2024 15:20

Stanisavljević s Mitrovićem o planiranim koracima za unapređenje života izbeglica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanisavljević s Mitrovićem o planiranim koracima za unapređenje života izbeglica

Foto: TANJUG/NEMANJA LEKIĆ

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević razgovarala je danas sa direktorom Službe Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Nenadom Mitrovićem o stanju i izazovima u oblasti migracija, kao i o planiranim koracima za unapređenje života izbeglica, intereno raseljenih lica dok su u raseljeništvu i migranata u ovim opštinama.

Kako je saopštio Komesarijat za izbeglice i migracije, Stanisavljević je naglasila da je saradnja sa državnim institucijama i koordinacija sa jedinicama lokalnih samouprava ključna za efektivno rešavanje migracionih pitanja.

"Saradnja sa Koordinacionim telom za Preševo, Bujanovac i Medveđu je od izuzetne važnosti za nas. Radimo na tome da obezbedimo adekvatne uslove za život izbeglica, interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu i migranata. Zajedničkim snagama nastojima da zatvorimo poslednji kolektivni centar u centralnoj Srbiji, koji se nalazi u Bujanovcu. Problem ovih porodica je višedecenijski, ali Komesarijat je uložio napore da zajedno sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i lokalnom samoupravom izgradi zgradu koja je namenjena korisnicima kolektivnog centra i time ćemo pomoći 12 porodica da konačno reše svoje stambeno pitanje", navela je ona.

Završetak izgradnje nove zgrade planiran je do kraja 2024. godine a u toku je javni poziv za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, sa kojim ćemo zbrinuti preostale porodice smeštene u kolektivnom centru u Bujanovcu.

"Saradnja sa Koordinacionim telom nam je izuzetno važna jer ćemo zajedničkim snagama pomoći svima kojima je to najpotrebnije, i time ostvariti naš zajednički cilj", rekla je Stanisavljević.

Tokom sastanka su dogovoreni konkretni koraci i aktivnosti koje će se preduzeti u narednom periodu, kako bi se obezbedila što bolja podrška ugroženim kategorijama stanovništva u ovim opštinama.