9. jul 2024 17:09

Tomislav Žigmanov čestitao Janošu Babiću na imenovanju za novog šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov čestitao Janošu Babiću na imenovanju za novog šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu

Foto: TANJUG/MINLJMPDD

BEOGRAD  - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Janošu Babiću na imenovanju za novog šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i tom prilikom poručio da Vlada Srbije visoko ceni činjenicu što tzv. Kosovo nije primljeno u članstvo SE.

Ministar je istakao da su ljudska i manjinska prava, pitanje antidiskriminacije i zaštita ranjivih kategorija stanovništva visoko ugrađeni u pravni sistem Srbije, koja je potpisala i ratifikovala sva dokumenta SE koja se odnose na ove oblasti.

On je dodao i da Vlada Srbije posvećeno radi na implementaciji tih dokumenata kao i na redovnom izveštavanju tela SE o primeni sporazuma, saopštilo je Ministarstvo.

"Kao odgovorna država, Srbija sa pažnjom prima, privrženo radi i postupa po preporukama tela SE. Redovno učestvujemo u radnim i stručnim telima i na forumima kao zainteresovana strana dajemo svoj doprinos", naglasio je ministar.

Saradnju sa Kancelarijom SE u Beogradu Žigmanov je ocenio kao uspešnu, profesionalnu i korektnu i podvukao da je za Ministarstvo dragocena podrška Kancelarije u vidu angažmana eksperata, predstavljanje primera dobre prakse i evaluacije postignutog.

Ministarstvo je spremno da nastavi dobru, partnersku saradnju na projektima koji su u toku, a tiču se oblasti ljudskih prava, antidiskriminacije, socijalne inkluzije Roma i Romkinja, manjinskih prava i borbe protiv torture.

Babić je podvukao da Kancelarija u Beogradu, kao i administracija SE u Strazburu ima dugoročnu saradnju sa Vladom RS i Ministarstvom te da je želja da se ta saradnja nastavi.

"Nema otvorenih pitanja o kojima se ne može razgovarati", rekao je Babić i dodao da postoje brojni projekti na kojima su vlasti RS pokazale posvećenost na implementaciji ratifikovanih ugovora.

On je zahvalio Vladi i Ministarstvu što preporuke iz Strazbura ne shvataju kao kriticizam već kao dobar osnov za razgovor i povod za unapređenje stanja.

U kontekstu nedavnog boravka Savetodavnog komiteta SE u Srbiji, šef Kancelarije je preneo pozitivne utiske i pozvao Ministarstvo na otvorenu i stalnu međusobnu komunikaciju sa njegovom Kancelarijom.

Teme razgovora, kojem su prisustvovali državni sekretar Rejhan Kurtović, pomoćnica ministra Nina Mitić, savetnice u Sektoru za ljudska prava Snežana Trkulja i Svetlana Đorđević, odnosile su se na izradu novog Akcionog plana za zaštitu nacionalnih manjina, mehanizme implementacije preporuka tela Saveta Evrope, kao i uspostavljanje kontakt tačaka za projekte koje Ministarstvo ima sa SE.

Što se tiče AP za zaštitu nacionalnih manjina, državni sekretar Kurtović je naglasio da je Ministarstvo u izradu tog važnog dokumenta uključilo nacionalne savete nacionalnih manjina sa ciljem da se u AP uključe njihove potrebe, jer se različite nacionalne manjine suočavaju sa različitim izazovima.

On je dodao da se očekuje i formiranje u novom sazivu Saveta za nacionalne manjine Srbije.