9. jul 2024 20:37

Arno Gujon: Obnova kuće Džafera Deve jasan znak Srbima, međunarodna zajednica da reaguje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arno Gujon: Obnova kuće Džafera Deve jasan znak Srbima, međunarodna zajednica da reaguje

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD  - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplopmatiju Arno Gujon rekao je danas da obnova kuće saradnika nacista Džafera Ibrahima Deve predstavlja jasan signal srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Gujon je u objavi na platformi X podsetio da je svo nealbansko stanovništvo teško stradalo tokom Devine "kampanje terora" u okupiranim delovima Srbije tokom Drugog svetskog rata.

"Pozivamo sve relevantne organe i strane diplomate na teritoriji pokrajine KiM da urazume one koji su uključeni u ove akcije i konačno obustave sav rad na ovom procesu rehabilitacije", dodao je on.

Kako je naveo, "ovo nije promocije kulture".

"Uprkos brojnim upozorenjima na visokom nivou, ogorčenju javnosti i povlačenju fondova EU i UN, vlasti u Prištini su posvećene svojoj bizarnoj opsesiji obnove kuće nacističkog saradnika i jednog od vođa koji stoje iza stvaranja zloglasne albanske SS divizije Skenderbeg, Džafera Ibrahima Deve", napisao je Gujon.

Kako je naveo, pod maskom "promocije kulture" vlasti u Prištini sada pokušavaju da ovaj projekat, korak u procesu rehabilitacije Džafera Deve, predstave kao "Novi regionalni kulturni centar".

Ranije danas "Novosti" su objavile da su privremene vlasti u Prištini nastavile renoviranje kuće nacističkog zločinca Džafera Deve, a da ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra.