10. jul 2024 13:01

Adamović: Samo istina o Srebrenici bi mogla da dovede do pomirenja naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adamović: Samo istina o Srebrenici bi mogla da dovede do pomirenja naroda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Saša Adamović izjavio je danas, povodom obeležavanja 29. godišnjice zločina u Srebrenici, da bi samo istina o Srebrenici mogla da dovede do pomirenja naroda, poručivši da Republika Srpska i Srbija moraju da odbiju svaki način obeležavanja onoga što se desilo u Srebrenici jer je on duboko pogrešan, neistinit i antisrpski.

On je u izjavi za Tanjug naglasio da se ni po međunarodnim definicijama koje se bave genocidom ne može tvrditi da sve što se desilo u Srebrenici je bio genocid.

Adamović kaže da se reč genocid koristi za eksploataciju onoga što se desilo u Bosni i Hercegovini, na mestu gde je kolektivni Zapad doneo unapred presudu o srpskoj krivici a onda naknadno konstruisao priču o navodnom genocidu u Srebrenici da bi iz toga iz toga izvlačio određenu političku korist.

"Skoro 30 godina od tog događaja se vrtimo u krug, u suštini ne znamo šta se tačno desilo u Srebrenici. Čak ni Haški tribunal nam nije ponudio nikakve valjane dokaze već samo običnu propagandu, odnosno želeo je samo kroz suđenja liderima RS da na neki način ukoreni taj mit o Srebrenici, a ne da utvrđuje krivicu ili šta se zaista desilo", ocenio je istoričar.

Zbog toga svake godine uoči ovog dana mi se suočavamo sa istom poptuno lažnom i pogrešnom pričom o Srebrenici, izjavio je Adamović i dodao da se pokazalo proteklih decenija da ta priča nikako ne može dovesti do pomirenja između naroda u BiH zato što u toj priči nema istine.

On smatra da se priča oko Srebrenice koristi protiv RS jer je, kako je rekao, ideja bošnjačke elite bila da se RS ukine kao genocidna tvorevina i da ona ne treba da postoji, a da Bošnjacima, odnosno muslimani pripada cela BiH.

Adamović napominje da Srbija i srpski narod u RS ne mogu pristati na taj antisprski narativ, niti da žele svojim postupcima da ga ukorenjuju jer on nikakvih korena u istini nema.

"Zbog toga je važno da svake godine afirmišemo srpski narativ koji je istiniti narativ o onome što se desilo u Srebrenici. Naši istoričari imaj obavezu da se konačno pozabave tom temom jer kada je u pitanju Srebrenica, očito je da Zapad koji je devedestih vodio rat protiv Srbije i srpskog naroda nešto krije i ne želi da se istina o Srebrenici konačno sazna", poručio je istoričar.

Adamović je rekao i da će nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN muslimanski deo BiH nastaviti sa istom politikom prema onome što se desilo u Srebrenici jer je očito da muslimanska elita želi da izvuče političku korist iz toga, eksploatišući svoj status žrtve koji im je dodelio Zapad.

Ukoliko RS i Srbija ne žele da dovedu i pitanje opstanak RS, Adamović napominje da se lažni narativ o Srebrenici mora odbiti.

Kako je naveo, Srbi iz RS ne mogu sebi dozvoliti ne samo obeležavanja na taj način događaja u Srebrenici, već takođe ne mogu da dozvole da kroz obrazovni sistem Srbije i RS uđe taj izmišljeni narativ o onome što se desilo u BiH.

"Do nedavno jedina država van BiH koja se bavila obeležavanjem Srebrenice je Velika Britanija iz nekog zanimljivog razloga, verovatno ima tu i griže savesti, ali posle usvajanja na jedan pogrešan način rezolucije o Srebrenici verovatno će se još neke države pridružiti onome što je rezolucija usvojila kao način komemoracije", ocenio je on.

S obzirom da se situacija u svetu toliko drastično i radikalno promenila što se i videla na osnovu glasanja u UN, Adamović smatra da zvaničnim narativ o nekakvom genocidu u Srebrenici neće moći još dugo da opstaje.