10. jul 2024 13:39

Sredstva od oportuniteta za 200 projekata, najviše za zdravstvo i prosvetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sredstva od oportuniteta za 200 projekata, najviše za zdravstvo i prosvetu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović danas je tokom uručenja ugovora o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) izjavila da je na taj način prikupljeno pola milijarde dinara čime je ove godine podržano 200 projekata.

Popović je istakla da je ova pomoć uručena korisnicima kojima je bila najpotrebnija i zahvalila je članovima Komisija za dodelu tih sredstava, odnosno predstavnicima Ministarstva pravde, javnih tužilaštava, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

"U 2024. godini za zdravstvo smo izdvojili više od 217 miliona dinara, bolje obrazovanje finasirali smo sa više od 188 miliona dinara, unapredili smo socijalnu zaštitu sa više od 32 miliona dinara, kulturu smo učinili sadržajnijom sa više od 32 miliona dinara, a položaj osoba sa invaliditetom smo poboljšali sa više od 12 miliona dinara" naglasila je Popović.

Ona je navela da iz godine u godinu sve više korisnika konkuriše za dobijanje sredstava, čime se prepoznaje značaj i veliko interesovanje za podršku koju Ministarstvo pravde pruža kroz ovu aktivnost.

Istakla je da je zadovoljstvo videti rezultate projekta za koje su dodeljena sredstva, što su rekonstruisane škole, obdaništa, muzeji, ustanove socijalne zaštite, bolnice i domovi zdravlja.

Kroz projekte je, kako je dodala, nabavljena i neophodna medicinska i druga oprema za kliničke centre, bolnice, domove zdravlja, vrtiće i škole, kao i vozila za prevoz pacijanata i starijih osoba, sve što živote građana Srbije čini boljim i kvalitetnijim.

"Veoma smo ponosni što se sredstva dodeljuju tamo gde je finansijska podrška najpotrebnija i činimo sve da budemo društveno odgovorni. Zato će Ministarstvo pravde i u narednom periodu nastaviti da dodeljuje sredstva prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja i da prati njihovu realizaciju" najavila je ministarka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je zahvalio ministarki i Ministarstvu pravde na 217 miliona koji idu zdravstvenim ustanovama i istakao da ova akcija traje deset godina, kao i da je na taj način preko dve milijarde dinara dodeljeno onima kojima je to najpotrebnije.

"Koliko god da ulažete u zdravstvene ustanove nikad nije dovoljno, one rade non-stop 24 časa 365 dana, i nova oprema, koja je skupa, se troši te morate da je menjate", rekao je Lončar i dodao da veruje da će ova akcija nastaviti da traje jer je od velikog značaja za sve koji rade u zdravstvu i u drugim oblastima.

Pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš je na početku dodele pobrojao ustanove kojima su ugovori dodeljeni.

Oportunitet je institut krivičnog prava koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, a učinilac krivičnog dela može da uplati određena sredstva državi na ime oportuniteta koja se onda raspoređuju različitim korisnicima izabranim na konkursu.

Odluku o raspodeli sredstava donosi Vlada Srbije, a konkurs raspisuje Ministarstvo pravde.