11. jul 2024 11:48

Đorđe Milićević: Definisana agenda za jačanje veza sa dijasporom, u toku kamp za mlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević: Definisana agenda za jačanje veza sa dijasporom, u toku kamp za mlade

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas da je definisana agenda do kraja godine koja ima za cilj jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i sunarodnika koji žive van Srbije, a da se u tom cilju organizuju i letnji kampovi za mlade koji će ove godine okupiti oko 5 000 mališana.

Milićević je za Tanjug rekao da su tri koraka važna da bi se nastavilo sa približavanjem Srbije sunarodnicima koji žive van Srbije.

"Da umrežavamo udruženja i krovnu organizaciju o kojima smo malo čas govorili, koji okupljaju Srbe van Srbije i da ovde u Srbiji na pravi način govorimo o potencijalima naših sunarodnika koji žive van dijaspore, da ih ne sagledavamo samo kroz doznake koje su veoma značajan prihod za Srbiju, da ih ne sagledavamo kao velike humanitarce", naveo je ministar.

Kako je dodao, u toku je realizacija važnog projekta kome je akcenat na mladima koji žive van Srbije.

"I prošle godine smo napravili jedan pionirski korak, pionirski poduhvat organizujući letnje kampove na tri tematske oblasti, kulturno-umetnička društva, naučno-obrazovni letnji kamp i sportski kamp. Imali smo oko tri i po do četiri hiljade mališana. Ove godine imamo 22 kampa u 18 lokalnih samouprava širom Srbije. Preko 5.000 mališana se odazvalo", rekao je Milićević.

Naveo je da je razgovarao sa njima i saslušao njihove poruke.

"Ove godine preko 5.000 mališana, oni se druže sa svojim vršnjacima ovde u Srbiji, razmenjuju znanja, razmenjuju iskustva. Nisu cilj samo tematske oblasti, tematska celina, kulturno-umetnička društva ili sport, ili naučno-obrazovni kamp", rekao je Milićević.

Naveo je da je cilj da oni uče o kulturi i istoriji Srbije, da tako još više zavole Srbiju.

Naveo je da im upućuje molbu da uvek uče jezik, ćirilicu i da grade mostove prijateljstva u državama gde žive i da se druže sa svojim drugarima, da kada završe fakultete, razmišljaju da se vrate u Srbiju i da ovde upotrebe svoje znanje.

Govoreći o obeležavanju godišnjice Bitke na Kozari, Milićević je kazao da je Srbija dugo ćutala, a da od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da sa Republikom Srpskom obeležava sve važne datume - ođednom je to počelo da smeta.

"Srbija je dugo ćutala i nije obeležavala važne datume, nije obeležavala stradanje srpskog naroda, jer se uvek nekako pribojavala da ne povredi emocije država u regionu dok su drugi obeležavali stradanje svog naroda i to vrlo bombastično predstavljali i za sve to okrivljivali Srbiju", rekao je Milićević.

On je istakao da nikada ne sme stradanje da se zaboravi niti ponovi, i da iz svega treba da se izvuku pouke, ali da od kada Srbija i RS obeležavaju datume stradanja svima to smeta.

"Smeta jaka i stabilna Srbija. Odgovara Srbija koja nije regionalno konkurentna, Srbija koja će da pogne glavu, Srbija koja će da čuti, Srbija koja će da prihvata krivicu i odgovornost i za ono za šta nije odgovorna. Na takvu Srbiju nećete naići", naveo je Milićević.