11. jul 2024 22:18

Ministar Tomislav Žigmanov: Vlada posvećeno radi na ostvarenju ljudskih prava u punom obimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Tomislav Žigmanov: Vlada posvećeno radi na ostvarenju ljudskih prava u punom obimu

Foto: TANJUG/LJMPDD

BEOGRAD  - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov danas je u razgovoru sa novom stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Matildom Mordt naglasio da Vlada Srbije, zajedno sa nezavisnim telima, međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva, radi posvećeno na tome da ljudska prava budu ostvarena u punom obimu na svakom delu teritorije Republike Srbije.

Žigmanov je podsetio da je Republika Srbija, kao pravna naslednica SFRJ, osnivač UN-a i kao takva prihvatila i ratifikovala gotovo sve najvažnije ugovore ove organizacije, te da je Vlada Republike Srbije posvećena afirmaciji vrednosti UN i imlementaciji svih dosad ratifikovanih konvencija i protokola.

Ministar Žigmanov je u razgovoru istakao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od Vlade Srbije ovlašćeno telo za praćenje i izveštavanje o primeni ostvarivanja ugovorenih obaveza iz međunarodnih dokumenata, saopšteno je iz Ministarstva.

U cilju efikasnijeg rada pre deset godina formiran je Savet za praćenje primene preporuka UN-a, a odnedavno uz podršku ove organizacije, počela je sa radom baza u kojoj se na jednom mestu sakupljaju podaci o realizaciji više od šest stotina preporuka, zahvalivši se na podršci u izradi ove baze.

Poželevši novoj stalnoj koordinatorki UN uspešan rad u Republici Srbiji on je podvukao da će saradnja sa specijalnim mehanizmima UN, kao i svim drugim telima i agencijama biti nastavljena, iznoseći dosad postignute rezultate na afirmaciji ljudskih prava u Srbiji.