12. jul 2024 11:21

Zukorlić: Potočari nisu mesto gde treba uzburkavati međunacionalne odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zukorlić: Potočari nisu mesto gde treba uzburkavati međunacionalne odnose

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za oblast pomirenja, regionalne saradnje i društvene stabilnosti Usame Zukorlić ocenio je danas povodom govora predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Potočarima na obeležavanju 29 godina od zločina u Srebrenici da Potočari i komemoracija nisu mesto gde treba voditi stranačku politiku i dodatno uzburkavati međunacionalne i međudržavne odnose.

"Kao što sam se ustezao da komentarišem Bećirovića kada smo imali susret bošnjačkih političkih predstavnika u Sarajevu, on je taj susret nazvao srenjovekovnim okupljanjem, i sada ću iz poštovanja prema 11. julu i majkama Srebrenice, izbeći komentar koji bih imao", rekao je ministar za Tanjug.

Kako je naveo, kao politički lider Bošnjaka u Srbiji prisustvovao je komemoraciji u Potočarima i klanjao je dženazu u Srebrenici što je elementarni dug koji pripadnici bošnjačke zajednice imaju, istakavši da je 11. jul najbolniji datum za bošnjački narod na Zapadnom Balkanu, kao što je i Srebrenica najljuća rana bošnjačkog naroda.

Zukorlić kaže da u ovom periodu kada je pitanje Srebrenice aktuelno ne želi da daje političko stranačke izjave, već da apeluje na saosećajnost prema porodicama, podsetivši da se svi slažu u tome da se tamo desio veliki zločin zbog čega je neophodno da se pokaže empatija u ovom periodu.

"Pozdraviću to što je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izbegao da odgovori na politički govor koji smo imali na tom okupljanju, već je kazao da će iz poštovanja prema ovom datumu i žrtvama odgovor dati narednog dana, i on i vrh države. Na taj način je pokazao senzibilitet prema ovom datumu znajući da u Srbiji živi i bošnjački narod", ocenio je ministar.

Iako smatra da je njegova uloga ministra zaduženog za pomirenja i regionalnu saradnju nezahvalna u ovakvim situacijama, Zukorlić je istakao da mu je Vlada Srbije dodeljivanjem ove oblasti poverila i "jednu traku autoputa za pomirenje" koliko god se odnosi u nekim trenucima iskomplikovali.

Zukorlić kaže da iz ugla njegove pozicije predstoji jako težak period, i dodaje da kao ministar u Vladi koji ima oblast pomirenja i regionalne saradnje želi da vidi korake koji vode u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, rezolucija o genocidu u Srebrenici i rezolucija o genocidu u Jasenovcu utiču na povećanje tenzija među narodima na Zapadnom Balkanu, i ukazuju da je potrebno mnogo više razgovora, susreta, međusobnog suočavanja, međusobnog napora u zbližavanju, u priznavanju jedni drugima da i druga strana ima nešto što je boli.

"Treba da se smogne snaga da dođe dan kada će se komemoracije obeležavati uz prisustvo i onih drugih etničkih zajednica i sa jedne i sa druge strane. Nije nemoguće zato što imamo primer srpsko-mađarskog pomirenja. Danas imamo pozitivan primer što meni uliva nadu da možemo da dođemo do te tačke kada su u pitanju odnosi između Srba i Bošnjaka", ocenio je ministar.