12. jul 2024 13:27

Položen venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Položen venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Članica Gradskog veća Violeta Filip položila je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, koji se obeležava 14. jula u znak sećanja na pad Bastilje i početak Francuske revolucije.

Ona je istakla da na današnji dan čuvamo od zaborava jedan značajan deo naše slavne prošlosti, kao i da spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu budi sećanja na dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske.

"Spomenik zahvalnosti Francuskoj predstavlja simbol pomoći Srbiji tokom Prvog svetskog rata, ali danas možemo reći da naše dve zemlje, pored zahvalnosti, spaja i višedecenijsko, čak viševekovno prijateljstvo i saradnja. Otuda i naša obaveza da poštujemo sećanje na brojne teškoće koje su nas zadesile u prošlosti i koje smo zajedničkim snagama prevazilazili", rekla je Violeta Filip.

Ona je naglasila da ponosni i hrabri narodi Francuske i Srbije neguju isti duh borbe za očuvanje osnovnih vrednosti – slobode, jednakosti i bratstva, saopštio je Beoinfo.

"Našim prijateljima, u ime Grada Beograda i u svoje lično ime, čestitam predstojeći praznik sa željom da i ubuduće jačamo naše veliko prijateljstvo – zaključila je članica Gradskog veća.

Ambasador Francuske Pjer Košar naglasio je da se 14. jula slavi jedinstvo francuskog naroda oko vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava, kao i da se više od dva veka Francuska trudi da ostane verna tom zahtevnom idealu.

"To je ideal koji je zbližio Francusku i Srbiju, kada se oslobađala od otomanskog jarma, i koji je bio ideja vodilja začetka uspostavljanja naših diplomatskih odnosa pre 185 godina. Od tada su se naši odnosi obogaćivali i proširivali u oblastima kulture, nauke i istraživanja, ali su i ostali obeleženi ovim zajedničkim idealom i pored brojnih izazova", rekao je Košar i podsetio na detalje zajedničkih poduhvata tokom bogate istorije.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i udruženja građana.