12. jul 2024 18:23

Košar: Bilateralni odnosi Srbije i Francuske su na najvišem nivou, nastavljaju da jačaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košar: Bilateralni odnosi Srbije i Francuske su na najvišem nivou, nastavljaju da jačaju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas uoči svečanog prijema povodom Dana Republike Francuske da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske na najvišem nivou i da nastavljaju da jačaju sa simbolično jakim, strukturalnim i inovativnim projektima.

"Velika preduzeća odlučno ulaze u dugoročna partnerstva. Francuska agencija za razvoj će izdvojiti vise od 600 miliona evra u Srbiji u 2024. godini za podrsku zelenoj agendi i za konvergenciju sa standardima EU. Ona predviđa ukupan iznos investicija od milijardu evra u Srbiju do 2026. godine", rekao je Košar.

Francuski ambasador je podsetio da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Francusku.

On je istakao da je predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio nameru da uskoro poseti Srbiji, ali da tačan datum dolaska još uvek nije određen.

Dodao je da je Francuska počastvovana što je bila počasni gost beogradskog Sajma knjiga 2023.

"Pred nama su važni događaji, u okviru festivala BITEF na koji ce doći 'Komedi fransez', u okviru festivala NOMUS koji će biti posvćen kompozitor Gabrielu Foreu ili pak u okviru Beogradskog dzez festivala. Frankofonija je dinamična u Srbiji i radujemo se što je Srbija predala kandidaturu da postane punopravni clan Međunarodne organizacije Frankofonije", istakao je Košar.

On je naglasio da će ovogodišnji Dan Republike u Rezidenciji Francuske biti u bojama sporta i bratstva.

"Od ceremonije otvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. deli nas nešto manje od petnaest dana. To će za našu zemlju biti veliki događaj, bez presedana. Taj događaj koji dugo pripremamo očekujemo sa nestrpljenjem", naveo je francuski diplomata.

Istakao je da 130 godina nakon sto je Pjer de Kuberten pokrenuo Olimpijske igre, Francuska želi da ovogodišnje budu prve Igre nove epohe olimpizma i paraolimpizma.

"Učinili smo ih više ekološkim, dvostruko nižeg ugljeničnog otiska nego prošle gre, angažovanijim, uz dosada neviđene inicijative da se omogući prisput poslovima vezanim za ovu manifestaciju, ravnopravnijim, sa po privi put istim brojem žena i muškaraca olimpijskih takmičara, inkluzivnijim u smislu širokih mogućnosti za prisustovanje takmičenjima na ovim grama; ali posebno, učinili smo ih ujedinjujućim u smislu da čitava Francuska širom otvara svoja vrata čitavom svetu", naglasio je Košar.

Košar je iskoristio priliku da srpskim sportistima koji učestvuju na olimpijskim igrama poželi puno uspeha na takmičenju.