13. jul 2024 14:44

Zečević: Stranka Marin Le Pen bi u proporcionalnom sistemu glasanja osvojila većinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zečević: Stranka Marin Le Pen bi u proporcionalnom sistemu glasanja osvojila većinu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Kada bi se u Francuskoj primenio proporcionalni sistem glasanja kakav se primenjuje u Srbiji, "Nacionalno okupljanje" koje predvodi Marin Le Pen osvojila bi najviše poslaničkih mesta u parlamentu, dok bi ta stranka bila ubedljivo vodeća kada bi na snazi u Fransuskoj jednokružni sistem poput britanskog, ocenio je danas Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Zečević je za Tanjug naglasio da je zbog dvokružnog većinskog sistema koji je na snazi u Francuskoj najviše poslanika osvojila Levičarska koalicija "Novi narodni front", zatim koalicija stranaka okupljenih oko aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona, a da se "Nacionalno okupljanja" našlo na trećem mestu.

"Da su primenili naš proporcionalni sistem - Marin Le Pen bi imala najviše poslanika u skupštinu. Da su primenili britanski, jednokružni sistem, Le Pen bi bila ubedljivo vodeća u francuskom parlamentu", rekao je Zečević.

Ipak, on naglašava da je dvokružni većinski sistem na snazi u Francuskoj i da ga treba poštovati, jer kako ističe, ne postoji idealni sistem, već da svaki ima i prednosti i mane.

Kao glavni razlog za nešto lošiji rezultat "Nacionalnog okupljanja" od očekivanog Zečević vidi u neprincipijalnoj koaliciji stranaka ispred Makrona i levičarskog "Narodnog fronta".

On ističe da su u pitanju opcije koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka te je legitimitet potencijlne vlade koju bi oni napravili bio upitan, jer ne bi bilo sasvim jasno koje biračko telo stoji iza njih.

"Kako vi možete da napravite savez između (Žan-Lik) Melanšona, koji traži da se vrati penzija na 60 godina i da se poveća minimalac na 1.600 evra, da se oporezuju bogati i Makrona kome to ne pada na pamet", upitao je Zečević.