20. avgust 2024 10:50

Bogataš Majk Linč koji je nestao nakon nesreće sa jedrilicom bio optužen za prevaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogataš Majk Linč koji je nestao nakon nesreće sa jedrilicom bio optužen za prevaru

Foto: AP Photo/Salvatore Cavalli

PALERMO - Britanski bogataš Majk Linč, koji je nestao zajedno sa još pet osoba nakon što je njihova jedrilica potonula u blizini Palerma, oslobođen je u junu optužbe za prevaru, rekao je Salvo Kocina iz Agencije za civilnu zaštitu, preneo je danas AP.

Linč, nekada poznat kao britanski "kralj tehnologije", u junu je oslobođen optužbi za prevaru i zaveru u vezi sa preuzimanjem njegove kompanije "Autonomi korp" (Autonomy Corp) od strane kompanije "Hjulet Pakard" (Hewlett Packard) za 11 milijardi dolara.

Presude su usledile nakon 11-nedeljnog krivičnog suđenja u San Francisku.

Optužbe za prevaru predstavljale su dramatičan preokret u bogatstvu preduzetnika koji je nekada bio opisan kao britanski Bil Gejts, titula koju je opravdao kada je zaradio 800 miliona dolara od prodaje svoje kompanije.

"Radujem se što ću se vratiti u Veliku Britaniju i vratiti se onome što najviše volim: svojoj porodici i inovacijama u svojoj oblasti", rekao je Linč nakon objavljene presude.

Na jedrilici koja je juče potonula, bilo je 10 članova posade i 12 putnika, saopštila je italijanska obalska straža.

Prema agenciji civilne zaštite, među nestalima su jedan od Linčevih američkih advokata, Kristofer Morvilo i njegova supruga, zatim bivši šef revizorskog komiteta "Autonomije" Džonatan Blumer, koji je svedočio na Linčevom suđenju, i njegova supruga.

Pronađeno je telo jednog člana posade, a ronioci su juče pokušavali da dođu do trupa broda, koji se nalazi na dubini od 50 metara, a svoju potragu nastavili su i jutros.

"Potraga je posebno otežana, jer je brod na dubini od 50 metara, što ograničava vreme koje ronioci mogu da budu pod vodom", rekao je portparol vatrogasne spasilačke službe Luka Kari za AP i dodao da bi zbog toga potraga mogla da potraje.

"Bili su na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", rekao je Kocina, napominjući da još jedan veliki brod u blizini, "Ser Robert Baden Pauel", nije bio tako teško oštećen u oluji, za koju se sumnja da je uzrok nesreće jedrilice, i pomogao je u spasavanju 15 preživelih, uključujući Linčevu ženu, Anđelu Bakares.

Osmoro spašenih je hospitalizovano, dok su ostali prebačeni u hotel. Jedno telo za koje se veruje da je kuvar pronađeno je u blizini olupine.

Među preživelima je i Šarlot Golunski, koja je rekla da je na trenutak izgubila svoju jednogodišnju ćerku Sofiju u vodi, ali je potom uspela da je zadrži iznad talasa dok se čamac za spasavanje nije naduvao i sada su oboje na sigurnom, prenela je agencija Ansa. Otac, koga je agencija identifikovala kao Džejms Emsli, takođe je preživeo.

Britansko odeljenje za istraživanje morskih nesreća šalje tim od četiri inspektora u Italiju da sprovedu preliminarnu istragu.

Jedrilica "Bajezijan", koju je 2008. godine izgradila italijanska firma Perini Navi, može da primi 12 putnika u četiri dvokrevetne kabine, jednoj trokrevetnoj i jednom glavnom apartmanu.

Plovilo je bilo poznato po svom aluminijumskom jarbolu dugom 75 metara, jednom od najviših na svetu. Iznajmljivanje jedrilice je bilo oko 195.000 evra nedeljno.