25. septembar 2024 12:59

Ambasadori EU podržali predlog za smanjenje nivoa statusa zaštite vukova u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori EU podržali predlog za smanjenje nivoa statusa zaštite vukova u Evropi

Foto: Shutterstock.com/Pat-s pictures, ilustracija

BRISEL - Većina ambasadora država članica EU podržala je danas predlog Evropske komisije da se smanji nivo statusa zaštite vukova u Evropi, što predstavlja prvi ključan korak ka izmeni postojećih pravila Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Komisija je u decembru predložila da se smanji status koji imaju vukovi sa "strogo zaštićenog" na "zaštićeni", što omogućava vladama i regionima da budu fleksibilniji kada je u pitanju davanje dozvole za lov na vukove.

Kako prenosi Evroaktiv, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore EU, jedino su Španija i Irska glasale protiv ovog predloga.

Luksemburg, koji se ranije protivio ovom predlogu, promenio je svoj stav u ponedeljak, a njegov primer je sledila i Portugalija.

Za predlog je glasala i Nemačka, ali su diplomatski izvori rekli za Evroaktiv da Berlin traži da se status promeni samo za vukove, ali ne i za druge vrste mesoždera.

Konačno glasanje o ovom predlogu biće održano sutra u Savetu EU za konkurentnost (COMPET), gde se očekuje da ministri ratifikuju odluku ambasadora.

Bernska konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa je obvezujući međunarodni pravni instrument u području zaštite prirode, koji pokriva prirodnu baštinu u Evropi, kao i u nekim afričkim državama.

Cilj konvencije je da se očuvaju divlje životinje i biljke i njihova prirodna staništa, kao i da se podstiče evropska saradnja na tom polju, a posebni naglasak stavlja se na potrebu zaštite ugroženih staništa i osetljivih vrsta, uključujući migratorne vrste.