11. april 2023 14:03

Finska: Zbog manjka radnika, dečija bolnica šalje pacijente u inostranstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finska: Zbog manjka radnika, dečija bolnica šalje pacijente u inostranstvo

Foto: Shutterstock.com/hxdbzxy, ilustracija

HELSINKI - Usled manjka zdravstvenih radnika, Nova dečija bolnica u glavnom gradu Finske Helsinkiju predložila je da decu koja čekaju na operaciju pošalje u Dansku ili Švedsku, piše Euractiv.

Odobrenje za prebacivanje pacijenata iz finske bolnice u Kopenhagen ili Geteborg moraju da daju roditelji, dodaje portal.

Kako se navodi, bolnica nije uspela da ispuni uslov da garantuje lečenje finskoj deci zbog nedostatka medicinskih sestara na jedinici intenzivne nege.

Međutim, sada se javila mogućnost da ta deca budu operisana i lečena u inostranstvu, rekao je direktor Nove dečije bolnice Jari Petaja.

Pogoršanje situacije u helsinškoj bolnici izašlo je na videlo prošle jeseni kada je Univerzitetski bolnički okrug podneo izveštaj Nacionalnom nadzornom odboru za dobrobit i zdravlje (Valvira). Prema izveštaju, 117 pedijatrijskih pacijenata je čekalo na operaciju i to mnogo duže u odnosu na uobičajeni period, preneo je tada finski javni servis YLE.

Prema procenama Nove dečije bolnice, situacija se sada poboljšala, pa na operaciju čeka oko 85 pacijenata.

Kako navodi Euractiv, vlasti su preduzele mere kako bi poboljšale situaciju, a jedna od njih je povećanje budžeta za obuku medicinskih sestara na intenzivnoj nezi ove i 2024. godine za milion evra.