15. jul 2023 12:04

Džesi Džekson se povlači sa liderske pozicije u svojoj organizaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Džesi Džekson se povlači sa liderske pozicije u svojoj organizaciji

Foto: AP Photo/Marty Lederhandler, File/MARTY LEDERHANDLER

ČIKAGO - Američki borac za ljudska prava Džesi Džekson napustiće "Reinbou puš koaliciju" koju je osnovao 1971. godine, saopštila je danas ta organizacija.

"Velečasni Džesi Džekson se zvanično povlači sa uloge predsednika 'Rejnbou puš koalicije'. Njegova posvećenost je nepokolebljiva i on će nastaviti svoje životno delo podučavajući ministre kako da se bore za socijalnu pravdu i nastave sa pokretom za slobodu", navedeno je u saopštenju organizacije, prenosi AP.

Organizacija dodaje da će ovog vikenda, na 57. godišnjoj konvenciji "Rejnbou puš koalicije", biti predstavljen naslednik Džesija Džeksona.

Džekson (81) je bio lider pokreta američkih grupa za ljudska prava od šezdesetih godina prošlog veka, a borio se za prava Afroamerikanaca i ostalih manjina pored svog mentora Martina Lutera Kinga.

Džekson je bio prisutan kada je Martin Luter King ubijen u atentatu u Tenesiju, u Memfisu, 1968. godine.

Najava Džeksonovog povlačenja sa liderske pozicije dolazi posle nekoliko zdravstvenih problema prethodnih godina, podseća Rojters.

Džekson je 2017. godine otkrio da ima Parkinsonovu bolest, 2021. godine je bio hospitalizovan nakon što je oboleo od kovida, a potom je još jednom završio u bolnici kada je pao i udario glavu.

"Rejnbou puš koalicija" je nastala spajanjem grupe Ujedinjeni ljudi u spasu planete, koju je osnovao 1971. godine sa ciljem da nastavi Kingov rad, i organizacije koju je formirao nakon prvog neuspešnog pokušaja da bude demokratski kandidat na predsedničkim izborima 1984. godine.

Džekson se kandidovao još jednom - 1988. godine, ali ni tada nije bio nominovan da predstavlja demokrate na predsedničkim izborima.