15. oktobar 2023 15:33

Muzej Luvr radi normalno nakon dojave o bombi u subotu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Muzej Luvr radi normalno nakon dojave o bombi u subotu

Foto: AP Photo/Thomas Padilla

PARIZ - Muzej Luvr u Parizu, koji je u subotu bio zatvoren iz bezbednosnih razloga, ponovo je danas otvoren za javnost.

Muzej je otvorio vrata za posetioce jutros u devet časova, prenosi francuski "Figaro".

"Dragi posetioci, nakon što je objekat bio zatvoren u subotu, sa zadovoljstvom možemo da kažemo da će danas raditi uobičajno, kao i svake nedelje, stoga, uživajte u poseti", navela je uprava Luvra na mreži X (Tviter).

U subotu, posetioci su morali hitno da napuste Luvr zbog dojave o bombi, a muzej je bio zatvoren ceo dan.

Osim Luvra, i Versajski dvorac je bio zatvoren za posetioce, takođe zbog dojave o bombi, a evakuisana je i železnička stanica Gar de Lion.

Francuska je od petka uveče podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, nakon ubistva učitelja Dominika Bernara, koga je nasmrt izbo mladić ispred gimnazije u Arasu.

U tom incidentu, još tri osobe su teško povređene, uključujući napadača.

Ovaj čin je u Francuskoj proglašen "islamskim terorizmom", a predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se pojačale bezbednosne patrole u zemlji.

Svih 7.000 vojnika će biti raspoređeno po zemlji do ponedeljeka uveče, a ako treba i posle tog perioda, precizirali su iz Jelisejske palate.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gde Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.