3. decembar 2023 12:53

Direktor SZO: COP28 da se fokusira na posledice promena klime po zdravlje ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor SZO: COP28 da se fokusira na posledice promena klime po zdravlje ljudi

Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

DUBAI - Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas, na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, da je krajnje vreme da se taj samit fokusira na posledice klimatskih promena po zdravlje ljudi, jer su takve pretnje već prisutne i neposredne.

Tedros Gebrejesus, tokom prve rasprave na klimatskim samitima Ujedinjenih nacija o posledicama promena klime na zdravlje ljudi, ocenio da ta rasprava kasni i da je pokrenuta tek na ovogodišnjoj 28. konferenciji.

"Nesumnjivo, zdravlje je najubedljiviji razlog za preduzimanje akcija u borbi protiv klimatskih promena", istakao je generalni direktor SZO, preneo je AP.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je postignuti dogovor na COP28 u subotu o smanjenju emisije metana na nulu do 2030. godine, "korak u pravom smeru".

Gutereš je, međutim, kritikovao što postojeći dogovor isključuje emisije nastale korišćenjem fosilnih goriva, odakle dolazi velika većina gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Gutereš je kritikovao što taj dogovor ne precizira kako kompanije planiraju da postignu svoje ciljeve.

Porast temperature uzrokovan sagorevanjem nafte, gasa i uglja, pogoršao je prirodne katastrofe kao što su poplave, toplotni talasi i suše, i doveo do toga da mnogi ljudi migriraju u umerenije zone, pored negativnih efekata koje te promene imaju na ljudsko zdravlje.

Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri, rekao je da je za njega zapanjujuće što je trebalo toliko vremena da zdravlje postane središnji deo diskusije o klimi.

Keri je istakao da se zagađenjem zemlje, vode i vazduha direktno ugrožava zdravlje ljudi.

Deklaracija COP28, koju je podržalo oko 120 zemalja, naglašava vezu između zdravlja i klimatskih promena.

U deklaraciji se ne pominje postepeno ukidanje fosilnih goriva koja zagrevaju planetu, ali se obavezuje na suzbijanje zagađenja u zdravstvenom sektoru, koje čini pet odsto globalnih emisija, prema SZO.