9. januar 2024 07:03

I aviokompanija ''Junajted erlajns" pronašla više panela sa problemima na avionima Boing 737 Maks 9

Izvor: TANJUG

podeli vest

I aviokompanija ''Junajted erlajns" pronašla više panela sa problemima na avionima Boing 737 Maks 9

Foto: AP Photo/Joshua A. Bickel

VAŠINGTON - Američka aviokompanija ''Junajted erlajns'' saopštila je danas da su pronađeni labavi zavrtnji na nekoliko letelica Boing 737 Maks 9, istom modelu aviona koji je koristila ''Alaska erlajns'' kada je prozor i deo trupa letelice eksplodirao u vazduhu u petak.

"Pošto smo u subotu počeli preliminarne inspekcije, pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata, na primer, zavrtnje kojima je bilo potrebno dodatno zatezanje. Ove nalaze će ispraviti naš tehnički tim kako bi se avion bezbedno vratio u službu", saopštio je Junajted.

Federalna uprava za avijaciju SAD (FAA) i Boing nisu komentarisali navode ''Junajted erlajnsa'', prenosi Rojters.

Nekoliko sati nakon incidenta na letu ''Alaska erlajnsa'', FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Bong 737 Maks 9 koji su u upotrebi, uključujući sve one koje koriste Alaska i Junajted, dok inspekcije na letelicama ne budu završene.

''Alaska erlajns'' ima 65, a Junajted 79 Boinga 737 Maks 9, koji je najnovija verzija Boeingovog dvomotornog aviona koji se često koristi na domaćim letovima u SAD.

Avion je ušao u upotrebu u maju 2017.

Pre gotovo pet godina regulatori širom sveta privremeno su povukli iz saobraćaja sve Boingove avione 737 Maks zbog dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.