10. januar 2024 19:44

Papa potvrdio izbor glavnog biskupa Siro-malabarske crkve u Indiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa potvrdio izbor glavnog biskupa Siro-malabarske crkve u Indiji

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

VATIKAN - Papa Franja potvrdio je danas izbor Mar Rafaela Tatila za glavnog nadbiskupa arhieparhije Ernakulam-Angamali, koja se nalazi u južnoj državi Kerala gde žive mnogi indijski hrišćani.

Tatila je na tu funkciju izabrao sinod biskupa Siro-malabarske crkve, jedne od 23 autonomne crkve istočnog obreda u zajednici sa Svetom stolicom, a izbor je prema crkvenom zakonu potvrdio papa, prenosi Asošiejted pres.

Ovo imenovanje otvara novo poglavlje za crkvu, koja je teško podeljena sporom oko služenja mise. Crkveni sinod je 1999. odlučio da usvoji kompromisnu, jedinstvenu misu, ali je većina od oko 460 sveštenika u Ernakulam-Angamaliju to odbila.

Papa ih je godinama pozivao da se povinuju i tokom leta je imenovao ličnog izaslanika, slovačkog jezuitskog nadbiskupa Ćirila Vasila, da pokuša da pomogne u rešavanju sukoba.

Tenzije su dostigle vrhunac 7. decembra, kada je papa izdao video upozorenje sveštenicima disidentima da rizikuju ekskomunikaciju ako se ne povinuju do Božića i ne odsluže jedinstveni obred.

Prema rimskim prelatima koji su upoznati sa indijskom crkvom, većina sveštenika slavili su Božić prema kompromisnoj formuli, koja uključuje sveštenika okrenutog ka kongregaciji i oltar za euharistijsku molitvu.

Franja nije pomenuo spor u pismu Tatilu povodom današnjeg imenovanja, napominjući da se moli za jedinstvo.

"Neka Sveti Duh neguje jedinstvo, vernost i misiju Siro-Malabarske crkve, kako bi ona mogla rasti i cvetati pod vašim očinskim vođstvom", napisao je poglavar rimokatoličke crkve.

Poznato je da je Tatil prihvatio jedinstvenu liturgiju.

U Indiji ima oko 20 miliona katolika, od kojih većina pripada Rimokatoličkoj crkvi latinskog obreda. Siro-Malabarska crkva je najveća katolička crkva istočnog obreda u zajednici sa Rimom posle Ukrajinske crkve, broji oko 5 miliona vernika, većinom u Indiji, ali i u zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Britaniji i Australiji, navodi se na veb stranici crkve.