17. januar 2024 11:45

Međunarodni centar za Razvoj migracione politike: Migracija u Evropi će se povećati ove godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni centar za Razvoj migracione politike: Migracija u Evropi će se povećati ove godine

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov, ilustracija

BEČ - Broj migranata u Evropi će se povećati u ovoj godini, jer će oni pokušavati da stignu do evropskih država pre uvođenja novih zakona, koji imaju za cilj smanjenje migracije, objavio je austrijski Međunarodni centar za Razvoj migracione politike (ICMPD).

Uznemireni višestrukim izbornim kampanjama u Evropi, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, u kojima će imigracija biti tema oko koje se polarizuje društvo, mnogi od onih koji žele da dođu u Evropu požuriće da stignu pre promene sistema, prenosi Gardijan.

"Ja to nazivam efektom zatvorene prodavnice. Ljudi će čuti sve ove mere o migraciji najavljene u predizbornim kampanjama i misliće da moraju da budu ovde (u EU) pre nego što one stupe na snagu", rekao je Majkl Špindeleger, generalni direktor ICMPD.

On je pozvao političare da udvostruče napore za stvaranje legalnih puteva i partnerstvo sa privatnim firmama kako bi uspostavili centre za regrutaciju i obuku u afričkim i centralnoazijskim zemljama, odakle mnogi migranti dolaze u Evropu.

Rat na Bliskom istoku i izgledi da Donald Tramp ponovo preuzme vlast u SAD mogli bi da dovedu do velikih migracija ljudi, dok bi američko narušavanje migracionih ruta moglo da dovede do povećanja broja Venecuelanaca i Kolumbijaca, koji će u EU dolaziti koristeći bezvizni režim sa Španijom, navodi se u godišnjem izveštaju ICMPD.

Novi zakoni o migraciji koje je EU dogovorila krajem prošle godine, kako se navodi u izveštaju, u početku bi bili magnet, a ne prepreka za mnoge koji bi pokušali da dođu u Evropu pre nego što stupe na snagu kasnije ove godine.

Ipak, ističe Špindeleger, Evropi su potrebni migranti ukoliko EU želi da zadrži dovoljno snažnu radnu snagu, čiji se nedostatak beleži širom bloka.

Prema njegovim rečima, Uniji nedostaje više od milion radnika, koliko je nedavno navela komesarka EU Ilva Johanson, dodajući da je samo Nemačkoj potrebno toliko, i još pola miliona u Austriji.

Špindeleger je upozorio da privatni sektor ne može da čeka, te da će, ukoliko ne mogu da regrutuju nove radnike, premestiti investicije negde drugde.

Pored toga, on je istakao da su partnerstva privatnog sektora sa vladama EU ponudila "mnogo veći spektar" pravnih mogućnosti za migrante i političke ishode od uobičajenih bilateralnih sporazuma koji uključuju razvojnu pomoć i zajmove.

Očekuje se da će konačni podaci iz EU za 2023. pokazati da je tokom te godine podneto više od milion zahteva za azil, što je za oko 20 odsto više u odnosu na prethodnu, 2022. godinu, i najviše od 2016. godine, prema ICMPD.