28. januar 2024 20:30

Iguman Hilandara Metodije: Važno je da čuvamo srpski jezik

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iguman Hilandara Metodije: Važno je da čuvamo srpski jezik

Foto: TANJUG/ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ

SOLUN - Iguman Manastira Hilandar arhimandrit Metodije poručio je večeras u Solunu, na svečanosti povodom osvećenja i otvaranja Srpske dopunske škole "Sveti Sava" u novim prostorijama pri Kancelariji manastira Hilandar u Solunu, da je važno da čuvamo srpski jezik i da Hilandar daje tome svoj doprinos.

"Meni će biti za mesec dana 30 godina kako sam došao na Svetu goru, veći deo života sam proveo na Svetoj gori među bratskim grčkim narodom i od braće Grka sam naučio vrlo važnu stvar, da mnogo poštuju svoj jezik, ponosni su na njega i čuvaju ga. Od grčkog jezika potiče mnogo međunarodnih izraza", rekao je Metodije na svečanosti u hotelu "Makedonia Palace", u prisustvu predstavnika srpske zajednice u Solunu, SPC, ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića i predstavnika Soluna i državnih organa Grčke.

 

Naglasio je da i mi treba da se ugledamo na njih i čuvamo naš jezik i da je zato Hilandar pomogao otvaranje Srpske dopunske škole u novim prostorijama.

Metodije je naglasio da je Hilandar malo više od osam vekova, kao što je to radio Sveti Sava, spajao srpski i grčki narod.

Ministar Milićević je rekao da je ponosan što je prisustvovao otvaranju Srpske dopunske škole u Solunu "Sveti Sava" jer živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš jezik i identitet.

I zbog toga je zahvaljujući manastiru Hilandar i Konzulatu Srbije u Solunu otvorena škola, što je značajan korak u tom smeru, naglasio je Milićević.

 

"Škola će pružiti dodatno obrazovanje i negovanje kulture i tradicije, jačati i gajiti patriotski duh", rekao je ministar.

Kaže da je zato veoma važno da srpska deca gde god da žive uče svoj maternji jezik i da je to obaveza države Srbije.

"Ovo je i prilika da se podsetimo temelja naše kutlure, vere i tradicije. Sveti Sava ostavio dubok i neizbrisiv trag u istoriji - da negujemo ljubav prema znanju, toleranciji i zajedništvu", naglasio je Milićević.

Poručio je da svaki Srbin koji živi van Srbije ima važnu ulogu u očuvanju srpske kulture i jezika i da je zato važno da radimo zajedno, jer ćemo, kako je naglasio, samo ujedinjeni imati snage i moći da ostvarimo velike snove.

Da budemo jedinstveni gde god živimo, naglasio je Milićević.

 

Konzul Jasima Milačić, iguman Metodije i ministar Milićević podelili su zahvalnice i darove.

Iguman Metodije je poklonio Milićeviću monografiju o manastiru Hilandar.

Predstavnik prefekture grčkog administrativnog regiona Centralne Makedonije Atanasios Bekas je rekao na svečanosti da nova dopunska škola u Solinu predstavlja vrlo važan korak za srpsku zajednicu, jer će joj podariti mogućnost da neguje svoj jezik i kulturu i dodatno približiti srpski i grčki narod.

Na svečanosti je nastupiio dečiji hor Srpske dopunske škole "Sveti Sava" koji je izveo Himnu Svetom Savi i druge pesme, Kulturno umetničko društvo "Dimitrije Koturović" i Beogradski muški hor.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih organa Grčke, vojske, policije i carine...

Svečanost povodom otvaranja škole u novim prostorijama i proslave Savindana organizovana je pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, Manastira Hilandar, Republike Srbije i Republike Grčke.

U Solunu je prethodno osvećena i svečano otvorena Srpska dopunska škola "Sveti Sava" u novim prostorijama, pri Kancelariji Manastira Hilandar u Solunu, koju će pohađati ukupno 94 učenika.

Otkrivena je tabla na kojoj piše: ''Sveti Manastir Hilandar sa očinskom ljubavlju daruje ovu školu u slavu i čast Svetom Savi. Iguman sa svojim bratstvom u Solunu 27. 1. 2024.''.

U dopunskim srpskim školama nastavu pohađa 8.100 učenika, u 22 zemlje, a nastavu drži 36 redovnih i 76 honorarnih nastavnika.