30. januar 2024 14:39

Italija: Protestu farmera pridružili se i poljoprivrednici iz Lombardije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italija: Protestu farmera pridružili se i poljoprivrednici iz Lombardije

Foto: LaPresse via AP/Claudio Furlan/

MILANO - Protestu farmera protiv politike Evropske unije pridružili su se i poljoprivrednici u Lombardiji, koji su traktorima defilovali gradovima širom Italije, uključlujući Vogeri, Melenjano i Brešu.

"Želimo italijansku poljoprivredu koja je poštovana, shvaćena i cenjena", navodi se u manifestu lombardijskih farmera, prenosi "Il Đorno".

U okviru protesta koji je širom Italije organizovao "Poljoprivredni otkup" u Melenjanu se okupilo oko 400 farmera sa preko 200 traktora.

"Ovde smo da protestujemo protiv politike Evropske zajednice koja italijansku poljoprivredu baca na kolena. Ne možemo da nastavimo ovako. Želimo da se čujemo, a da ne stvaramo previše neprijatnosti za ljude koji svakodnevno idu na posao", objasnio je jedan od farmera koji učestvuje u današnem protestu.

Dok će u Vogeri "protiv nameta Evropske zajednice" stotinak traktora danas u pet navrata proći planiranom kružnom protestnom rutom, koja je ranije dogovorena sa policijom i opštinom tog grada.

Iz Breše su traktori krenuli ka Veroni, a protestne vožnje danas su organizovane i u Mantovi.

Evropskim protestima farmera zbog ekološke politike EU, danas su se pridružili i poljoprivrednici u Belgiji koji su najavili blokadu pristupnih puteva do Zebrugea, kontejnerske luke u Belgiji.

Dok u Francuskoj poljoprivrednici drugi dan blokiraju osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske, a od prošle nedelje nekoliko puteva širom Francuske.