7. februar 2024 14:19

Belgija zabranila uvoz lovačkih trofeja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belgija zabranila uvoz lovačkih trofeja

Foto: Shutterstock.com/Creative Photo Corner, ilustracija

BRISEL - Belgija je zabranila uvoz lovačkih trofeja kao što su otvarači za flaše sa lavljom kandžom i pepeljare napravljene od slonovskih nogu.

Aktivisti za prava životinja očekuju da će taj potez slediti i druge evropske zemlje, objavio je Rojters.

Belgijski parlament je krajem januara izglasao zabranu uvoza niza retkih ili ugroženih životinja, uključujući aligatore, lavove, tigrove, slonove, nosoroge, razne vrste kornjača, orangutane, lemure i severne vombate.

Belgijska ministarka za životnu sredinu Zakija Hatabi rekla je za Rojters da je belgijska zabrana više simbolična zbog toga što bi dozvole u svakom slučaju mogle da izdaju druge zemlje EU.

Hatabi je istakla da su te zabrane donete i u Finskoj i Holandiji, a da je u toku postupak za donošenje takve zabrane u Francuskoj.

Evropski parlament pozvao je u oktobru 2022. na zabranu uvoza trofeja od ugroženih i retkih životinjskih i biljnih vrsta.

Prema zakonu EU, potrebna je uvozna dozvola za trofeje od ugroženih ili retkih vrsta, a i pojedinih divljih životinja.

Organizacija za zaštitu životinja Hjuman sosajeti internešenel (Humane Society International) saopštila je da je 25.000 trofeja životinja uvezeno u EU u periodu od 2014. do 2022. godine, od kojih je oko 500 uvezeno u Belgiji.

Organizacija je navela da je većina trofeja bila od geparda, polarnih medveda i nilskih konja.