21. februar 2024 11:57

Ministri policije nemačkih pokrajina strahuju od legalizacije kanabisa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri policije nemačkih pokrajina strahuju od legalizacije kanabisa

Foto: AP Photo,File/Rich Pedroncelli

BERLIN/BON - Ministri unutrašnjih poslova saveznih nemačkih pokrajina strahuju da će legalizacija kanabisa povećati obim organizovanog kriminala.

U pismu Konferencije ministara unutrašnjih poslova nemačkoj vladi (SPD, Zeleni i FDP) navodi se da "nacrt zakona masovno olakšava ilegalnu trgovinu kanabisom i jedva slabi njenu privlačnost".

U to pismo je imao uvid glavni studio javnog servisa ARD, o čemu je ranije takođe izvestio i Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Ministri su zabrinuti da će više ljudi koristiti kanabis kada postane legalan.

Strahuju, pozivajući se na procenu stručnjaka kriminalističke policije, da bi to tržište učinilo većim i još privlačnijim za kriminalce, jer već postoji jaka ilegalna trgovina kanabisom, piše Dojče vele.

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah, međutim, veruje da će legalizacija kanabisa oslabiti crno tržište.

"Mi činimo kanabis dostupnim bez negativnih uticaja crnog tržišta i samo u vrlo ograničenom obimu", rekao je Lauterbah za list Rajniše post.

Predlog zakona vladajuće koalicije predviđa da će ubuduće odraslima biti dozvoljeno da poseduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu i da mogu da uzgajaju do tri biljke kanabisa kod kuće.

Pored toga, klubovima sa do 500 članova bi trebalo dozvoliti da zajedno uzgajaju kanabis.

"Ako već hoće da konzumiraju, onda je bolje da to čine čistim kanabisom iz zadruge, a ne preko dilera", nada se ministar zdravlja Nemačke.

Planirano je da Bundestag sledeće nedelje donese zakon o legalizaciji kanabisa kako bi prva faza legalizacije stupila na snagu u aprilu.

Međutim, glasanje još nije na dnevnom redu na sastancima naredne nedelje.