8. mart 2024 15:46

Studija: Mlađi muškarci više konzervativni, broj feministkinja u porastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Mlađi muškarci više konzervativni, broj feministkinja u porastu

Foto: Shutterstock.com/AnemStyle, ilustracija

MADRID - Najnovije istraživanje španske organizacije za međunarodnu analizu rodne nejednakosti, rađeno za agenciju Efe, pokazala je da pol i godine stvaraju najveće ideološke razlike među stanovništvom.

Istraživanje pokazuje da je sve više muškaraca između 18 i 26 godina (pripadnika generacije Z) desničarski orijentisano, te se samo 35,1 odsto njih izjašnjavaju kao feministi.

Kada su u pitanju mlađe žene, taj broj je značajno veći, i 66 odsto devojaka istih godina tvrde da su feministkinje, a 75 odsto ukupnog broja ispitanika veruje da feminizam predstavlja borbu za ravnopravnost među polovima.

Među onima koji imaju 59 godina ili više (bejbi bumeri i tiha generacija), 46,8 odsto muškaraca i 55,3 odsto žena sebe smatraju veoma ili prilično feministički nastrojenim.

Mlađe žene takođe navode da su izložene seksualnim napadima, a među generacijom Z skoro svaka četvrta devojka tvrdi da je bila žrtva seksualnog nasilja.

Dok skoro šest od 10 žena smatra da se suočavaju sa većim poteškoćama od muškaraca, samo trećina muškaraca se slaže, odnosno, skoro 70 odsto muškaraca ne veruje da je ženama teže.

Jaz u percepciji o preprekama na koje muškaraci i žene nailaze je veći među mlađim generacijama, a samo 15 odsto muškaraca u generaciji Z veruje da žene imaju teži život.