7. maj 2024 06:57

Kolumbijska pobunjenička grupa ukinula suspenziju otmica zbog otkupnina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kolumbijska pobunjenička grupa ukinula suspenziju otmica zbog otkupnina

Foto: Shutteratock.com/Derek Brumby, ilustracija

BOGOTA - Kolumbijska levičarska pobunjenička grupa Nacionalna oslobodilačka armija (ELN) saopštila je da će suspendovati svoju odluku da obustavi otmice radi otkupina, jer, kako navode, vlada nije ispunila dogovore postignute tokom mirovnih pregovora.

Pobunjenička grupa, koja pregovara sa kolumbijskom vladom, saopštila je da je tu odluku donela zbog kašnjenja u uspostavljanju fonda za mirovni proces sa ciljem da se ELN povuče iz šest decenija dugog oružanog sukoba u zemlji.

"Do sada fond nije osnovan, vlada pokazuje malo volje da napreduje u ovoj oblasti. S obzirom na gore navedeno, ELN ukida svoju ponudu da jednostrano obustavi ekonomske pritvore", navodi se u saopštenju ELN-a, a prenosi Rojters.

Ukidanje suspenzije predstavlja još jedan izazov za mirovne pregovore između ELN-a i vlade levičarskog predsednika Gustava Petra.

Kriza je dovela do toga da je grupa u aprilu odlučila da zamrzne pregovore planirane za taj mesec.

Kolumbijska vlada je saopštila da fond nije dogovoren kao podsticaj da bi ELN okončao otmice i da su kašnjenja prouzrokovana zbog odluke pobunjeničke grupe da sazove vanrednu rundu pregovora.

"Nadamo se da će ELN zadržati svoju posvećenost kolumbijskom društvu i međunarodnoj zajednici da stane na kraj svakom obliku otmice", navedeno je u saopštenju vlade.

Od kraja 2022. godine održano je šest rundi pregovora vlade Kolumbije i ELN.