15. maj 2024 12:00

Hag: Isni Kiljaj pušten na uslovnu slobodu uz kauciju od 30.000 evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hag: Isni Kiljaj pušten na uslovnu slobodu uz kauciju od 30.000 evra

Foto: Shutterstock.com/SARATSTOCK, ilustracija

HAG - Bivši pripadnik takozvane OVK Isni Kiljaj, koga Specijalizovana veća sumnjiče za ometanje rada tog suda, pušten je na slobodu na teritoriju Kosova i Metohije uz kauciju od 30.000 evra i primenu strogih uslova, saopštila su danas Specijalizovana veća.

Tu odluku donelo je Apelaciono veće 13. maja i u njoj se navodi da je sudija pojedinac zaključio da i dalje postoji osnovana sumnja da je Kiljaj, bilo sam ili u saizvršilaštvu sa drugim licima, izvršio krivična dela protiv vršenja pravosuđa, ali da postoji umerena opasnost od bekstva, kao i opasnost od ometanja toka krivičnog postupka i od izvršenja novih krivičnih dela.

Pored toga, sudija je ocenio da dalje zadržavanje Kiljaja u pritvoru u ovom trenutku ne bi bilo opravdano, a u obzir je uzeto i to što je Kiljaj skoro šest meseci u pritvoru, kao i da je za krivična dela za koja je osumnjičen predviđena kazna u trajanju od jedne do pet godina.

Iako je pušten na slobodu Kiljaj i dalje ima status osumnjičenog u postupku pred Specijalizovanim većima i njegov boravak na slobodi je uslovljen kaucijom od 30.000 evra, zabranom napuštanja KiM, redovnim javljanjem policiji, zabranom obraćanja javnosti putem medija ili društvenih mreža, pojavljivanjem pred Specijalizovanim većima ukoliko postoji potreba za to.

Ukoliko prekrši bilom koji od tih uslova Kiljaj će biti uhapšen, navodi se u saopštenju.

Kiljaj se u haškom pritvoru nalazi od novembra prošle godine, jer su u njegovom stanu u Mališevu pronađeni "poverljivi materijali povezani sa svedocima" koje je, kako se sumnja, planirao da iskoristi ili ih je već iskoristio za ometanje i opstrukciju rada suda.

Kiljaj je bio jedan od vođa OVK u Mališevu, a posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta i jedno vreme i zamenik ministra finansija u Prištini.