29. jun 2024 16:25

Đorđe Milićević u Nemačkoj otvorio Vidovdanske dečje sportske igre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević u Nemačkoj otvorio Vidovdanske dečje sportske igre

Foto: TANJUG/DUŠKO VUKAJLOVIĆ

ŠTUTGART - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Hajlbronu kod Štutgarta otvorio Vidovdanske dečije sportske igre na kojima učestvuje oko hiljadu učenika srpskih dopunskih škola u pokrajini Baden Virtemberg.

Manifestacija, koju organizuje Generalni konzulat u Štutgartu u saradnji sa nastavnicima Srpske dopunske škole, kako je ocenjeno, ima izuzetno važnu ulogu u životima naše dece koja žive u inostranstvu.

Milićević je, navodi se u saopštenju ministarstva, pohvalio učesnike uz ocenu da sport nije samo prilika da se takmiče i zabave, već i način da razviju timski duh, fer plej i zdrav način života.

Kroz sport učimo da poštujemo jedni druge, da radimo zajedno i da se trudimo da budemo najbolji što možemo, rekao je Milićević i dodao da mu je posebno drago što su učesnici igara brojni i u majicama sa grbom Srbije i u dresovima srpskih klubova.

"Važno je deco da, gde god živeli, negujete svoje korene i kulturu, i navijate za Srbiju i za Republiku Srpsku. Uvek pamtite da smo jedan narod i da reka Drina nije granica koja nas razdvaja, nego kičma koja nas spaja.

Ponosan sam što vidim koliko vas ima ovde, koliko vas vredno uči srpski jezik, kulturu i istoriju kroz Srpsku dopunsku školu. I kako u glas pevate našu himnu i srpske patriotske pesme. A jednog dana, kad završite škole i fakultete, očekujemo vas u matici Srbiji da se u nju trajno vratite i da u njoj primenite svoje znanje i iskustvo. Ne mogu da vam poželim dobrodošlicu u Srbiju, jer nisam ja u Srbiji domaćin a vi gosti. Srbija je kuća svih nas i vi ste u Srbiji svoji u svojoj kući", zaključio je Milićević.

Manifestaciju je organizovao Generalni konzul Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević u saradnji sa koordinatorkom Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete Srbije Tatjanom Hot.

Otvaranju Vidovdanskih igara prisutsvovala je i generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić, kao i generalni konzuli Srbije u Frankfurtu i Minhenu Aleksandar Đurđić i Božidar Vučurović.

Skup je podržao MTel, firma Telekoma Srbija za Zapadnu Evropu, koja podržava sve aktivnosti usmerene na očuvanje nacionalne kulture i identita među našim sunarodnicima u rasejanju. Na manifestaciji je bio prisutan i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.