5. jul 2024 07:39

Evakuisani hoteli u meksičkom gradu Tulum zbog očekivanog udara uragana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evakuisani hoteli u meksičkom gradu Tulum zbog očekivanog udara uragana

Foto: NASA via AP/

TULUM - Vlasti su pozvale turiste u meksičkom odmaralištu Tulum da napuste plaže i potraže sklonište, a hoteli su evakuisani zbog očekivanog udara uragana Beril, koji je prethodnih dana pogodio nekoliko ostrva u Sent Vinsentu i Grenadinima, kao i Barbados i Jamajku.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador naveo je u saopštenju da bi Beril mogao direktno da pogodi Tulum, u kojem ima najmanje 50.000 stanovnika i otprilike isto toliko turista.

''Preporučuje se da ljudi dođu do viših mesta, skloništa... Ne oklevajte, materijalna dobra se mogu zameniti'', upozorio je Obrador, a prenosi AP.

U četvrtak kasno uveče centar oluje je bio 220 kilometara od Tuluma i kretao se u pravcu grada brzinom od 26 kilometara na sat, saopštio je centar za uragane.

Vlasti širom poluostrva Jukatan pripremile su skloništa i evakuisala mala priobalna naselja, a u Tulumu su evakuisani hoteli na plaži.

Uragan Beril je prethodno oštetio ili uništio 95 odsto kuća na nekoliko ostrva u Sent Vinsentu i Grenadinima, a pogođeni su i Barbados i Jamajka.

Tri osobe su poginile u Grenadi i Karijakuu, a jedna u Sent Vinsentu i Grenadinima, saopštili su zvaničnici.

Još tri smrtna slučaja zbog ovog uragana prijavljena su na severu Venecuele, a četiri osobe se vode kao nestale.